vijesti www.metkovic.hr

 Komentar

Nije u tehnologiji sve

Metković, 30.5.2012. - Jasno je da se ovako čitamo jer nam je to omogućila suvremena tehnologija koju je netko razvijao i sada nam ju (skupo) naplaćuje. Ali, neka. Alternativa je povratak u predinternetsko doba, za koje se neki zalažu ne shvaćajući da nije kriva tehnologija nego način na koji ju čovjek koristi.
   Neki se s novim tehnologijama nose bolje, a neki slabije. Neki – koji bi nam imali još štošta reći – nikako. I sva bi ta silna čuda bila ništa da nema jezika kojim smo svoje misli u stanju materijalizirati i poslati ih primatelju koji će ih dešifrirati. Za to čak nije potrebna nikakva specijalna tehnologija. Dovoljan je zrak koji udišemo i koji će potisnut snagom naših glasnica poruku prenijeti barem nekoliko metara daleko. Dovoljna je i kamena ploča u koju ćemo nešto uklesati ili životinjska koža na kojoj ćemo zemljanom bojom nešto napisati. Ali i to je ništa bez jezika. Što razvijenijega i normiranijega – tim bolje.
   Državna je matura zasjenila čak i iskonski nam strah od potresa, a nekmoli će čin aktualnoga ministra Jovanovića kojim je prije nekoliko dana ukinuo Vijeće za normu hrvatskoga standardnog jezika. Umjesto da se oko toga podigne prava bura iskorišteno je nekoliko lijenčina i markiranata (ne odnosi se to samo na učenike) da se degradira rad onih koji ovu zemlju žele činiti boljom. Možete sada reći da sam poklonik teorije urote, ali ukinuti stručno tijelo koje skrbi o jezičnoj normi meni je ravno gluposti. Istina, imamo mi Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje koji se bavi puno širim pitanjima i čiji je ravnatelj/ica član toga vijeća. Nije tu bilo puno članova niti nas je to puno stajalo. Spomenut ću samo autoritete kao što su Radoslav Katičić, Ivo Pranjkovića i pok. Tomislav Ladan. Uloga Vijeća bila je prevladati pravopisne prijepore, dakle, normirati, kao što je sve na ovome svijetu stvar norme, tj. dogovora pa se čini da nekima odgovara situacija u kojoj imamo više pravopisa. Razdijeli pa vladaj! I još nešto. Bez obzira na više pravopisa, za škole je u službenoj uporabi samo onaj Babić-Finka-Moguš. I to je nešto.
   Evo, čitam najnoviju ministrovu izjavu. Citiram: „Nešto nije u redu ili u testu, ili načinu provođenja programa, ili nastavnicima, te je zato potrebna analiza ispita.“ Kraj citata. Ni da spomene onu manjinu koja je s testom imala razumljivih problema i njihove roditelje koji u škole dolaze gotovo fizički se obračunati s nastavnicima što zakidaju njihovu djecu. S ovim potonjim ministar će se tek trebati suočiti. Ili mu je bolje da se drži nogometa.
Ivica Puljan