vijesti www.metkovic.hr

 Komentar

Paraf, jesu li to oni riječki rokeri?

Metković, 30.5.2012. - Svaki put kažem sebi neću više (pisati), ali me svaki put navečer dočeka nova hrpa gluposti izrečena o provedbi Državne mature. Kao da netko namjerno smišlja provokacije ne bi li se narodu zamaglila činjenica kako nam pada BDP.
   Nisam ni sumnjao na koju će stranu prevagnuti rezultat glasovanja gledatelja večerašnjega Otvorenog, ali da 82% gledatelja bude za ukidanje (ovakve) Državne mature nisam mogao ni sanjati. Temeljem čega su oni donijeli takvu odluku? Pisanjem medija? Možda, dijelom. Mislim da se, ipak, radi o nečemu puno zloćudnijem, a zato nam i jest kako nam jest. Znanje i izvrsnost predmet su zavisti, ali i podsmijeha u našem društvu. Priznati da netko zna i da je dobar znači priznati da ti ne znaš i da nisi baš tako dobar. Koje li uvrnute logike?
   Sveznajuće Povjerenstvo što ga je naš ministar zadužio da pretrese sva pitanja na testu hrvatskoga zaključilo je, između ostaloga, da prosječan hrvatski maturant (nakon 12 godina školovanja) ne zna što znači riječ paraf. Onima koji su glasovali u Otvorenome samo na osnovu otpora prema svemu nepoznatome evo prilike da prosude. Dakle, Povjerenstvo (ili Komisija, ako vam je srcu bliže) kao jednu od spornih situacija navelo je uputu o naknadnome ispravku netočnoga odgovora. U noj stoji da učenik naknadno može ispraviti kriv odgovor tako da potpuno zacrni kvadratić u koji je stavio x i ispravan odgovor upiše u novi kvadratić, te to potvrdi svojim parafom. Povjerenstvo smatra da je to nejasno stoga što svi učenici ne moraju znati što je to paraf. To je kao da se kandidat na polaganju vozačkoga ispita brani da nije stao pješaku koji je prelazio preko zebre jer tamo nije bilo nikakve životinje.
   Zato podržavam stav većine (jer to je demokratski). Ukinimo Državnu maturu. Vratimo se na staro, na upisivanje na fakultete preko veze, na kupovanje ispita, na njegovanje (ispod)prosječnosti… A onda izađimo na ulice i rušimo sve vlade koje nam ne omogućavaju bolji život. Tragedija je što ova Vlada to ne vidi i pušta Jovanovića da ruši autoritet onih koji strpljivo odgajaju i obrazuju nove naraštaje u nadi da će nam biti bolje.
   Što je na ovome svijetu idealno? Jesu li to onih 82% pravednika? Ili se radi o tome da se dio naše mularije (oprostite na starome metkovskom nazivu za djecu i mlade) nije htjela ni upoznati se s onim što će se od njih tražiti i što već godinu dana stoji na stranicama NCVV-oa. Ne stižu od Facebooka. Ništa za to. Roditelji im, ionako, sve vjeruju i zovu ministra kada zagusti.
Ivica Puljan