vijesti www.metkovic.hr

 Komentar

A, da nije bijel?

Metković, 28.5.2012. - Stručna skupina koju je uspostavio ministar Željko Jovanović, piše Večernji list, odgonetnula je misterij Juditinog (valjda Juditina) prstena. Prema njima mogao je biti i crven i plav! A, da nije bijel, jer i ta se boja spominje u stihovima?
   To me podsjeća na onaj vic kada se partizani sakriše u bunar, a Nijemi ih stadoše tražiti. Na kraju pretrage dođoše Nijemci nad bunar i zapitaše se: „A, da nisu u šumi?“ Iz bunara odgovoriše kao jeka: „A, da nisu u šumi?“. Pretražiše šumu i ništa. Vratiše se ponovno nad bunar. „A, da nisu u bunaru?“, zapitaše se Nijemci. „A, da nisu u šumi?“, odgovoriše iz bunara.
   Davno je to bilo kada nas je draga naša nastavnica hrvatskoga jezika Merica Jeramaz nastojala naučiti da u tekstu nisu samo riječi, nego da postoje i sitni znakovi koji mu mogu promijeniti značenje. Jedan od njih je i zarez. Primjer mi se urezao u sjećanje, a glasio je, mislim: „Strijeljati, ne pomilovati“. I čovjek bi strijeljan jer je netko nepismen zaboravio zarez staviti na pravo mjesto. Izvorna je poruka glasila: „Strijeljati ne, pomilovati“.
   Tako i Jovanovićevi eksperti preskočiše zarez. Neš ti zareza. Možda to uopće nije ni bio zarez nego kakva mrljica na papiru koja je, eto, ispala slična njemu i zbunila jadne maturante. Tako, nakon stihova Svitlo čarljeniti ja rubin na parstih, cafir se modriti, bilit na rukavih biser i na bustih, i sve od zlatih plas sjati se na bedrih prehitro kovan pas jadni maturant (ovo je pitanje bilo na nižoj razini) ostade zbunjen. Nema veze to što se lijevo od zareza spominje rubin na prstima, a desno od njega safir, ma gdje bio. Jovanovićev ekspertni proglasi time gotovo čitav jedan naraštaj maloumnim jer je zaključio da je prsten bio crven. Prema tome ispada da je u pravu manjina koja to nije mogla/znala iščitati.
   Što se tiče nekih spornih zadataka (spominje ih se čak dvanaest) Nacionalni je centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja pod pritiskom Ministarstva, koje je, pak, pod pritiskom medija, a koji su, manje pod pritiskom dijela svojih čitatelja i gledatelja, a više pod pritiskom senzacije koja zlatna jaja leže, odlučio da će na objema razinama kao točna priznati dva sporna odgovora. Dakle, svi će maturanti na njima dobiti po bod, bez obzira na odgovor. I što će se dogoditi? Poredak će ostati isti. Matematičari to znaju. Uzmite bilo koju funkciju koja završava s + k, to znači da će njen graf biti isti, samo će ga konstanta malo pomaknuti lijevo ili desno, tj. gore ili dolje. Izgleda da je ispit iz hrvatskoga jezika na Državnoj maturi mnogima ispao „viša matematika“.
Ivica Puljan