vijesti www.metkovic.hr

 Inicijative

Intenzivirane veze Ortona-Neretva

Metković, 26.5.2012. - Da kultura povezuje pokazuje i nedavni boravak pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti i opće poslove Grada Metkovića Mojimira Vladimira u talijanskome gradu Ortoni u koji je, zajedno sa zamjenikom gradonačelnika Ploča Goranom Kovačom, otputovao na poziv domaćina.
    Prije tri godine za Svetoga Iliju u Metkoviću je gostovala Gradska glazba iz Ortone, a sljedeće je godine posjet Ortoni uzvratila Gradska glazba Metković. Kako su u Ortoni tada bili i predstavnici Grada Metkovića, osim kulturnih, uspostavljeni su i prvi gospodarski kontakti koji su se ove godine intenzivirali. Naime, skorašnji ulazak Hrvatske u EU učinio nas je zanimljivima talijanskim susjedima koji traže kontakte s druge strane Jadrana.Ortona je jedna od rijetkih luka na talijanskoj obali Jadrana u koju mogu pristati veći brodovi, a njen smještaj gotovo preko puta doline Neretve daje joj prednost u odnosu na ostale te otvara mogućnost uspostave trajektne veze Ortona-Ploče. Kako se radi o luci u središnjem dijelu Italije, do koje se iz Rima autocestom dolazi za oko dva sata, ta bi trajektna linija bila najbrža veza središnjega dijela Italije s Međugorjem koje je Talijanima naročito zanimljivo i koja bi im putovanje skratila za oko 600 km. No, nije Talijanima zanimljivo samo Međugorje. Traže veze i u gospodarstvu. Tu im je naročito zanimljiv položaj Ploča do kojih će voditi budući europski prometni koridor Vc. Zanimljiva im je i neretvanska poljoprivreda te turistički potencijali doline Neretve.
    Pročelnik Vladimir i zamjenik gradonačelnika Kovač sastali su se ortoneškim gradonačelnikom Nicolom Fratinom i Remom Di Martinom zaduženim za resor turizma u provinciji (županiji) Chieti, ali i s lokalnim oporbenim čelnicima. Potom je upriličen skup u gradskoj multimedijskoj dvorani na kojoj je Vladimir domaćinima kroz videoprezentaciju predstavio Metković i dolinu Neretve, što je uključivalo kratku povijest našega kraja te njegove gospodarske i turističke potencijale, a za što su Talijani pokazali iznimno zanimanje.Kako se sve događalo u dane kada Ortona slavi Dan općine gosti iz Neretve sudjelovali su u svečanom mimohodu o kojemu smo opširno pisali prije dvije godine u Metkovskome vjesniku, a domaćini nisu propustili s razglasa više puta najaviti da su u povorci, odmah iza lokalnih čelnika, i gosti iz Hrvatske.
    Boravak neretvanskih predstavnika u Ortoni povezan je s još jednom idejom. Naime, sv. Toma je zaštitnik Ortone i pokrenuta je inicijativa da se njegove moći krajem srpnja prenesu u Međugorje. Za takav svečan čin bio bi iz Ortone do Ploča i Metkovića upućen konvoj brodova na čelu s brodom Tehničkog pomorskog instituta iz Ortone koji nosi naziv San Tommaso. Brodovi bi 28. srpnja trebali uploviti u Ploče, a 29. srpnja u Metković gdje bi bila upriličena i vjerska svečanost.
    Na kraju, ne smijemo zaboraviti kako je sve započelo, a započelo je tako da je gđa Mirjana Volarević, ponosna na svoje Pruđansko-neretvanske korijene i zaljubljenica u Neretvu, prije nekoliko godina povezala ortonešku i metkovsku glazbu. Ta neretvanska ambasadorica u Ortoni i ovoga je puta potpuno bila na usluzi svojim Neretvanima, a njoj se priključila i gđa Tatjana Matijević de Luca koja je kao tumač i menadžer pružila svu moguću pomoć u komunikaciji sa vlastima Ortone i njenim poslovnim ljudima.