vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Maturanti, uglavnom, zadovoljni učinjenim

Metković, 25.5.2012. - Koliko poznaju materinski jezik i što njime umiju učiniti pokazali su tijekom protekla tri dana i metkovski maturanti, njih preko 250. Pred kraj današnjega pisanja eseja prošetali smo do Srednje škole i Gimnazije te u razgovoru s nekima od njih pokušali doznati njihove dojmove.
    Pred Srednjom školom zatekli smo malu skupinu onih koji su se predali čim su čuli da je na nižoj razini tema Decameron. Nisu ni pokušali pisati. Kažu da ih je to iznenadilo, da su se spremali za Krležu. Pitamo ih jesu li pročitali djelo. Jesu, kažu neki, ali davno, u osmome ili prvome razredu srednje. Na pitanje kako su prošli na testu odgovaraju da je bilo nekih „gluposti“ koje nisu znali. Zbunio ih je tekst s famoznim prstenom u kojem se nešto crveni, nešto modri, a nešto bijeli. Jedan nas pita kako se piše fotoklub. Skupa, odgovaramo – a borilački klub? – pita on potom. U Školi su nam rekli da je jedna mala skupina odustala od eseja i da se najvjerojatnije radi o onima koji su na maturu izašli, pa ako prođu. Svi ostali uredno su obavili svoju zadaću do kraja. Državna matura strukovnjacima nije uvjet za stjecanje srednje stručne spreme jer oni imaju obranu svoga završnoga rada, pa ako to uspješno obave (a, velika većina sigurno hoće) mogu se upisati na jedan od fakulteta u Mostaru.
    S gimnazijalcima je druga priča. Četverogodišnje obrazovanje završavaju tek kada polože Državnu maturu, bez obzira na to hoće li studirati. Stoga su vjerojatno i ozbiljnije pristupili pripremama za maturu bez koje im stručna sprema ostaje osnovna škola. Što se tiče testa spominju slične probleme kao i njihove kolege iz susjedne škole, a njihovo raspoloženja pri izlasku s pisanja eseja odavalo je da nisu nezadovoljni.