vijesti www.metkovic.hr

 Projekti

„Štitimo ptice delte Neretve“ među najboljima

Metković, 25.5.2012. - Iz Zagreba se vratila skupina učenika OŠ Stjepana Radića koja je, zajedno sa svojim mentoricama, bila pozvana na Smotru projekata ostvarenih u sklopu Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo.
    U Starogradskoj vijećnici okupilo se više stotina učenika od predškolske dobi do srednje škole te njihovih nastavnika i mentora iz cijele Hrvatske koji su predstavili ukupno 69 najboljih projekata. Naši su učenici i mentori ekološke skupine predstavili svoj projekt „Štitimo ptice delte Neretve“.
    Grgur Vugdelija, Dora Jakišić, Nikola Vugdelija, Slavko Volarević, Marija Puhalović i Luka Jeramaz nakon višemjesečnog rada na Projektu sa svojim mentoricama Natašom Jakišić, Ivanom Čarapinom i Nikolinom Vugdelijom dostojno su prezentirali svoj projekt i objasnili Povjerenstvu zbog čega je važno štiti ptice delte Neretve. Učenicima i mentorima je u sklopu Smotre bio organiziran posjet Hrvatskom saboru u pratnji vodiča koji im je ispričao najvažnije zanimljivosti vezane uz Sabor. Posjetili su i Zoološki vrt gdje su pronašli pelikana koji je i bio povod bavljenja učenika spomenutim projektom, jer se ta ptica nakon puno godina pojavila u dolini Neretve, tj. na Ušću.
    Tijekom rada na Projektu, učenici su surađivali s mnogobrojnim institucijama i pojedincima koji su oduševljeno prihvatili suradnju s njima. Osim potpore unutar škole ističu suradnju s voditeljicom Ornitološke zbirke Ivanom Baće, voditeljem Ornitološke postaje Metković Barišom Ilićem, članovima Lovačkog društva Muflon pa svima zahvaljuju. Posebno zahvaljuju Gradu Metkoviću i njegovu gradonačelniku Gabriću koji im je financijski pomogao da Projekt ugleda svjetlo dana.