vijesti www.metkovic.hr

 Komentar

Hrvatski 'Facebook'

Metković, 21.5.2012. - Nemam profil na Facebooku, iz principa! Isto tako vjerujem da 90% hrvatskih uživatelja (ili ovisnika, kako hoćete) Zuckerbrigove izmišljotine (koja je u startu mogla biti skroz pozitivna) pojma nema što znači profil. Možemo otići u našega Ive i slikati se en face (za osobnu) ili iz profila (u neke druge svrhe), ali profil na Facebooku skida nas do kraja. Možda je u tome tajna Zuckerbrigova milijarderskoga uspona kojim je i sam zatečen.
   Vratimo se Facebooku. Prije nekoliko dana izišao je na tržište. I gle, čuda! Kompanija procijenjena na milijarde dolara nije „polučila“ veći interes. Opečeni iskustvom mnogi su je doživjeli kao napuhani balon, kao trenutni modni krik, znajući da će se milijuni ovisnika za čas okrenuti novoj „drogi“.
  Napuhavanje balona hrvatska je svakodnevnica. Relativno friški balon na sebi je nosio natpis „Plan 21“. Većina je bila oduševljen njim, a da ni shvatila nije da je riječ o balonu. Prije ga je doživjela kao tešku olovnu kuglu koja ima svoj piz i koja bi se, nekom alkemijom, mogla pretvoriti u zlato. Sada su svi svjesni da alkemija, ipak, nije znanost.
   „Hrvatska“ je izabrala novi balon. Zašto ne? U balonu smo „od stoljeća sedmog“. To nam je usud. Je li tko pomislio zašto od Pacte Convente pa do danas nismo imali državu? U međuvremenu je prošlo tisuću godina. Nismo, jer nismo znali kako. A ne znamo ni danas. Možda se ne radi o balonu nego o banani?
Ivica Puljan