vijesti www.metkovic.hr

 Tradicija

U susret 28. smotri folklora

Metković, 15.5.2012. - Jučer je povodom održavanja 28. smotre folklora Na Neretvu misečina pala u prostorijama KUD-a Metković održana konferencija za medije na kojoj su o programu i svemu što će se događati za vrijeme trajanja Smotre govorili umjetnički voditelj i selektor Smotre prof. Vidoslav Bagur i tajnik KUD-a Metković Zdravko Obradović.
   Smotra će se održati od 17. do 20. svibnja, a već uobičajeno sve započinje u četvrtak izložbom pod nazivom Komadić Šolte Neretvi Vicka Buktenice, slikara naivca iz Grohota na otoku Šolti. Istu večer, nakon izložbe, u Galeriji GKS-a Metković održat će se Svečana skupština povodom obilježavanja 35. obljetnice djelovanja KUD-a Metković. Slijede dvije plesne večeri, a Smotra završava u nedjelju koncertom Marijanskih pučkih napjeva koji će se održati u crkvi Sv. Ilije iza večernje mise.
   U plesnom dijelu nastupit će četrdesetak skupina među kojima će se naći po jedna iz sjevernih primorskih županija, po tri iz četiri dalmatinske, a kako je metkovska smotra i Županijska na pozornici GKS-a svoje plesove i običaje pokazat će sve županijske skupine koje su prijavile nastup. Treba spomenuti kako će u okviru Smotre nastupiti i folklorni ansambl iz Kočana (Makedonija).
   Svi programi u GKS-u Metković počinju u 19,30 sati, a koncert Marijanskih pučkih napjeva u crkvi Sv. Ilije u 20 sati.
   Organizaciju Smotre pomogli su Ministarstvo kulture RH, Dubrovačko-neretvanska županija i Grad Metković, a organizatori su KUD Metković i GKS Metković.