vijesti www.metkovic.hr

 Vjerski život

Sveti Leopold Mandić u Prudu

Metković, 14.5.2012. - Prud je 12. svibnja proslavio Sv. Leopolda Bogdana Mandića, blagdan koji tradicionalno započinje jutarnjom misom, a završava večernjom misom kojoj prethodi procesija kroz mjesto.
    Jutarnju je misu predvodio metkovski župnik župe sv. Nikole Biskupa don Senko Antunović, a pred večernju se očekivao naročit događaj. Pred samu procesiju, gost Pruđana nadbiskup talijanske Foggie Francisko Pio Tamburrino blagoslovio je novi kip sv. Leopolda koji je, prema modelu staroga drvenog kipa iz crkve u Prudu, izradio majstor Nikola Šeparović iz Blata na Korčuli. Potom je uslijedila procesija te svečano misno slavlje koje je predvodio mons. Tamburrino. Uz njega su uz oltar slavili don Damir Bistrić iz župe Vidonje, fra Petar Gulić iz župe sv. Ilije Proroka Metković, don Drago Rajković župnik u miru, nekadašnji župnici u župi don Jure Marasović i don Stanko Vrnoga te nadbiskupov tajnik don Michele Tutalo. Misu iza crkve sv. Ivana pratilo je mnoštvo vjernika među kojima su bili kipar Šeparović sa suprugom i metkovski gradonačelnik Stipo Gabrić sa suradnicima.
    Na kraju misnoga slavlja Miro Volarević Mirek nadbiskupu je, kao dar župljana, predao sliku župne crkve Gospe Snježne koju je izradila Željka Suton i male replike stare pučke torbe koje je isplela Tada Volarević. Kao dar neretvanskog dekanata nadbiskupu je predana mitra koju je izradio don Damir. Nadbiskup Tamburrino zahvalio je na darovima naglasivši da je ta mitra najljepša koju ima i da je vrijedna da je nosi i sam Papa.
    Ovogodišnjoj proslavi Sv. Leopolda domaćin je bio Vidonjac don Marinko Jurišin, župnik u Bijelom Viru, koji je zamijenio odsutnoga don Mladena.
Foto: B. Markota, M. Marušić