vijesti www.metkovic.hr

 Tribina

I ja sam bio embrij

Metković, 13.5.2012. - Sinoć je u Galeriji Gradskog kulturnog središta u organizaciji Udruge Narenta i Frame župe sv. Ilije održana tribina miniSTAR VS. Embrij o izmjenama Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji i, kako stoji na plakatu, besmislenim izjavama ministra zdravlja Rajka Ostojića o početku ljudskog života.
  Nakon što je predsjednik Narente Nikola Grmoja dao kraći uvod u temu, riječ je preuzeo mr. sc. Josip Markotić, bioetičar i znanstveni novak na Institutu Ivo Pilar. Markotić je, u okviru svoje struke, govorio o tome što 21. stoljeće doista kaže o početku života, o zamrzavanju embrija i o umjetnoj oplodnji, citirajući, pri tome, niz znanstvenih članaka objavljenih u prestižnim časopisima kao što su Science, The New England Journal of Medicine i drugi. Naveo je i niz mišljenja vrhunskih svjetskih stručnjaka pobijajući tako tezu aktualnoga ministra zdravlja Rajka Ostojića koji je izjavio sljedeće: „Postojeći je zakon definitivno zakon 20. stoljeća i on će ostati za sve naše građane koji smatraju, a kojih ima jako puno, da maksimalno pojednostavim, da život počinje spajanjem muške i ženske jajne stanice. Za njih će ostati taj rigidan, konzervativan zakon 20. stoljeća. A za sve naše građane koji smatraju da život počinje rođenjem djeteta, prvim plačem ili kad mama osjeti prve pokrete, obično u 5. mjesecu trudnoće, a kojih također ima jako puno, za njih ćemo omogućiti zamrzavanje embrija. Moramo ljudima dati mogućnost odabira. Mi smo Vlada i onih koji su za nas glasali, i onih koji nisu, i onih koji nisu izašli na izbore. Ne smije postojati diskriminacija, a sada ona postoji: građani koji žele zakone i spoznaje 21. stoljeća, njima ćemo dati mogućnost zamrzavanja embrija“.
   U nastavku okupljenima je o istoj problematici govorio Krešimir Miletić, taj put iz kuta socijalnoga radnika, ističući kako se stalno govori o pravima pojedinca, a da nitko ne spominje prava djece, bilo nerođene, bilo rođene uz pomoć suvremene medicine. Rekao je kako on nije protiv pomoći roditeljima koji žele djecu, ali se protivi načinima na koje se postupci provode. Koliko je u Hrvatskoj trenutno zamrznutih embrija i što se, nakon što postupak uspije i majka rodi dijete, događa s njegovom smrznutom braćom i sestrama? – I to su ljudska bića – rekao je Miletić, posebno istaknuvši sve moguće zlouporabe pa i samu trgovinu embrijima. – U Hrvatskoj se već barata pojmom banka embrija, a zar prodati nekome smrznuti embrij nije isto kao da ja sada prodam svoju kćer? Smije li se čovjek igrati Boga i pred nizom od dvanaest smrznutih embrija (koliko bi dopuštao novi zakon) reći ovi idu u postupak, a ovi ne? Što će biti kada tako rođeno dijete jednom shvati da je njegovo rođenje značilo smrt njegovoj braći i sestrama? Potiče li se time rađanje djece koja će živjeti u obitelji bez oca, pa čak i u istorodnim zajednicama, u što često treba biti uključena i treća osoba? Problematična je i odredba iz Kaznenoga zakona koja za zlouporabu umjesto zatvora predviđa novčanu kaznu koja je višestruko manja od zarade što se može ostvariti u SAD-u. Dalje je sve stvar matematike. Sve su to pitanja na koje treba odgovoriti i zato akcijom I ja sam bio embrij želimo senzibilizirati što širu javnost da se uključi donošenje novoga Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, jer se tu, zapravo, radi o dva zakona. Jedan je za one koji se protive izmjenama, a drugi je za one koji ih podupiru. To je kao da imate dva zakona o sigurnosti prometa od kojih jedan dopušta prolazak kroz crveno na semaforu, a drugi ga brani pa se pojedincima, već prema njihovoj savjesti, ostavlja mogućnost da se pridržavaju jednoga ili drugoga zakona. – objasnio je Miletić.