vijesti www.metkovic.hr

 Okrugli stol

Mogućnosti i izazovi europskih integracija

Metković, 11.5.2012. - Sinoć je u organizaciji Udruge za demokratsko društvo u metkovskome Hotelu Narona održan okrugli stol pod nazivom Mogućnosti i izazovi europskih integracija na kojem je uvodničar bio prof. dr. Neven Šimac, možda najveći hrvatski autoritet kada je u pitanju problematika hrvatskoga pristupanja Europskoj uniji.
   Dr. Šimac je u 45-minutnome izlaganju (za koje bi bilo dobro da ga je netko snimio i postavio na mrežu) jednostavnim, ali biranim izričajem prošao kroz najznačajnije dileme s kojima se susreću hrvatski građani nakon što su se na referendumu većinom izjasnili za pristup Hrvatske EU.
  Jedan od najvećih strahova je tzv. četvrti B. Nakon Budimpešte, tj. Pacte convente, od koje je prošlo točno 910 godina, pa preko Beča i Beograda stigli smo do Bruxellesa. Kako je povijest učiteljica života, nije slučajno da mnogi u Hrvatskoj strepe od promjena.
   Dr. Šimamc je svoje izlaganje podijelio na više cjelina i odgovorio je na neka pitanja koja muče mnoge građane, a na koja im je dosadašnja politika davala odgovore „na kapaljku“. Nije ni čudo kada se zna da je dr. Šimac od 2000. do 2004. bio konzultant pri vladama Češke, Litve, Letonske i Poljske za pravnu, institucionalnu i upravnu prilagodbu EU za korištenje predpristupnih programa.
  Upravo na tu temu odnosio se nastavak u kojemu su sudjelovale Jany Hansal, predsjednica udruge Deša, koja je govorila o svojim iskustvima u provođenju projekta financiranog kroz predpristupni fond EU – IPA, Marija Mrgudić, podpredsjednica novoosnovanog Lag-a 5 – otoci, Pelješac i općina Dubrovačko primorje te gđa Gordana Odak Dužević, predsjednica Nadzornog odbora novog Lag-a Ruralni razvoj i prilike koje se otvaraju kroz korištenje EU fondova.
  Moderator okrugloga stola bio je Ivica Brnas.