vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Gimnazijalci treći na 'Ponosu domovine 2012.'

Metković, 5.5.2012. - Nedavno se iz Zagreba vratila skupina gimnazijalaca koja je vrlo uspješno sudjelovala u završnici natjecanja Ponos domovine. Tročlana ekipa Jagoda u sastavu Mato Obradović, Mirko Jurković i Ana Bajo pod vodstvom mentorice prof. Jagode Krešić svojim znanjem, vještinama i tjelesnom spremom domogla se brončane medalje.
    Ponos domovine je projekt nastao u svrhu promidžbe hrvatske povijesti, umjetnosti, kulture, športa i istinskih ljudskih vrijednosti među hrvatskim srednjoškolcima kao i obnavljanja sjećanja na Domovinski rati i žrtve koje je hrvatski narod podnio. Projekt se provodi uz preporuku Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, a promotori toga projekta brojni su hrvatski vrhunski sportaši i druge poznate osobe. Iako je još relativno nepoznat, projekt se provodi već tri godine.
    Metkovski gimnazijalci su do same završnice natjecanja, koja je održana na Hrvatskom vojnom učilištu Petar Zrinski u Zagrebu, stigli kroz izlučna natjecanja. U poluzavršnici u Splitu Gimnaziju Metković predstavljale su dvije ekipe od kojih je Jagoda ostvarila plasman u završnicu gdje se natjecala u skoku u dalj u vojničkim čizmama, u gađanju zračnom puškom, trčanju na 100 metara, savladavanju zadataka na vojnom poligonu i u igri garotke, a iznimno znanje je pokazala o Domovinskom ratu i o hrvatskoj povijesti. Zbrajanjem svih bodova na koncu su osvojili treće mjesto u Hrvatskoj.
    Proglašenje pobjednika održano je na Oltaru domovine pod Sljemenom. Uz brončanu plaketu ekipa je nagrađena i Zagrebačkom ljetnom školom ekonomije i menadžmenta (ZŠEM) te vikendom u Lovranu. Pripala im je i čast upoznati predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića te posjetiti Memorijalni centar Domovinskog rata.Gimnazijalci se zahvaljuju ravnatelju Škole prof. Jozi Jurkoviću i svojoj mentorici prof. Jagodi Krešić te svojim sponzorima, posebno Gradu Metkoviću, koji su im omogućili put u Zagreb.