vijesti www.metkovic.hr

 Domovinski rat

19. obljetnica akcije Maslenica

Metković, 23.1.2012. - Veterani 4. gardijske brigade – Podružnice za Dubrovačko-neretvansku županiju, zajedno sa svojim kolegama i suborcima iz Splita, Imotskoga, Zadra i drugih mjesta te veteranima 3. gbr okupili su se na Maslenici kako bi obilježili 19. obljetnicu te blistave akcije iz Domovinskoga rata kada je hrvatski jug spojen sa sjeverom.
    Veterani su prvo položili vijenac i zapalili svijeće u Kašiću pred spomenikom poginulim pripadnicima 3. gbr. Potom su podno poznatog zelenog hrasta uz Jadransku magistralu, s mjesta odakle su krenuli u akciju, položili vijenac i zapalili svijeće pred spomenikom u toj akciji poginulim pripadnicima 4. gardijske brigade. Dio veterana Podružnice iz Metkovića posjetio je Paljuv i nekadašnju prvu crtu bojišnice. Položili su cvijeće i zapalili svijeće kraj spomenika svojim poginulim suborcima Mariju Nikoliću – Kišu i Mariju Glavoti, čija imena nose dvije ulice toga mjesta. Poslije mise za poginule suborce, služene u crkvi Porođenja Blažene Djevice Marije u Novigradu, druženje je nastavljeno uz ručak.
    Prisjetimo se tih događaja kojih se veterani još živo sjećaju, iako je prošlo 19 godina. U samo tri dana oslobođen je velik dio okupiranog područja, među kojima i zračna luka Zemunik, a neprijatelj je odbačen iz predgrađa Zadra. To je stvorilo uvjete za postavljanje pontonskoga mosta kojim su cestovno spojeni hrvatski sjever i jug. Iz Metkovića su toga siječnja na Maslenicu krenula dva autobusa neretvanskih boraca, a vratili su se sa sedamnaest ranjenih i jednim poginulim suborcem.