vijesti www.metkovic.hr

 Promet

Novi Zakon o sigurnosti prometa
Metković, 21.8.2004. - Jučer je na snagu stupio novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama većini poznatiji kao 0,0 zakon. Zakonska odredba o apsolutnoj apstinenciji od alkohola svima je poznata, ali tu je još niz paragrafa koji bi Vam mogli iz džepa izvući solidan novac, ili Vas poslati u zatvor. Ukratko, osim famoznih 0,0 promila vozači motornih vozila moraju imati uvijek upaljena svjetla (kazna 300 kn), ne smiju razgovarati mobitelom tijekom vožnje (300 kn), moraju se vezati (500 kn), moraju imati istaknutu naljepnicu koju dobiju na tehničkom pregledu (300 kn)… Novopečeni vozači dvije godine ne smiju upravljati vozilom jačim od 102 konjske snage, a od 23 sata do 5 sati ujutro neće smjeti voziti bez pratnje osobe starije od 25 godina. Ima još puno toga kao što su nove kutije za prvu pomoć.
Detalje pogledajte na izvanrednoj stranici Poslovnog foruma. Vjerujete, provest ćete ludih i nezaboravnih nekoliko sati ako želite pomno pročitati sve članke zakona.
Nama su u oči upala dva članka pa ih prenosimo u cijelosti:
 Članak 161.
(1) Vozač bicikla stariji od 18 godina može na biciklu prevoziti osobe starije od osam godina samo ako se na biciklu nalaze posebna sjedala za svaku osobu, držač za ruke i noge, odnosno pedale.
(2) Vozač bicikla stariji od 18 godina može na biciklu prevoziti dijete do osam godina starosti, ako je na biciklu ugrađeno posebno sjedalo, prilagođeno veličini djeteta i čvrsto spojeno s biciklom.
(3) Vozač bicikla, mopeda i motocikla ne smije prevoziti osobu koja je pod utjecajem alkohola ili droga.
(4) Dijete mlađe od 12 godina ne smije se prevoziti na mopedu i motociklu.
(5) Novčanom kaznom od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.
 
Članak 162.

(1) Osoba koja se prevozi vozilom ne smije ni na koji način ometati vozača u upravljanju vozilom, niti utjecati na vozača da upravlja vozilom na način kojim se smanjuje sigurnost prometa.
(2) Novčanom kaznom u iznosu od 400,00 kuna kaznit će se za prekršaj osoba koja postupi suprotno odredbama ovoga članka.

Dakle, žene oprez! Ne ometajte svoje muževe tijekom vožnje pričama o neplaćenim računima i sličnim stvarima. Naravno, ovo vrijedi i za muževe koji su volan prepustili ženama. Ne žugajte im tijekom vožnje. To vas može stajati 400 kn.