vijesti www.metkovic.hr

 Obljetnice

125. godina Gradske glazbe Metković

Metković, 27.11.2011. - Jedna od najstarijih kulturnih institucija u Metkoviću sinoć je obilježila 125. obljetnicu od svoga osnutka. Od početne Škole za podučavanje glazbara, koju su polazili mahom poljoprivrednici i radnici, pa do danas, kroz glazbu su prošle stotine Metkovki i Metkovaca koji su dijelili zajedničku strast.
    Koračnica odsvirana u auli Gradskog kulturnog središta Metković bila je poziv okupljenima da se upute u kazališnu dvoranu na početak proslave. Nakon što su glazbari pod ravnanjem Dražena Laskača odsvirali hrvatsku himnu, okupljene je pozdravio predsjednik Glazbe Vatroslav Vugdelija i ukratko se osvrnuo na sve ono što je Glazba postigla u svojih prvih 125 godina postojanja. Pri tom je istakao i veliku pomoć koju Glazba dobiva od Grada Metkovića i Glazbene škole Metković iz koje stalno pristižu mladi glazbari. Nakon Vugdelije okupljene je u ime gradonačelnika Stipe Gabrića, koji je bio spriječen doći na proslavu, pozdravio njegov zamjenik Mato Mustapić.
   Proslave su uvijek prigoda da se odaju priznanja zaslužnim članovima pa je petnaestak glazbara koji sviraju 30 i više godina dobilo zahvalnice. Njih su dobili i bivši predsjednici, tajnici i dirigenti, kao i sponzori koji su financijski podupirali rad Glazbe. U ime svih zahvalio je Stipan Borovac, najstariji aktivni član Glazbe koji je u njoj proveo gotovo polovinu njena postojanja. Na svečanosti su pročitane i mnoge čestitke te prikazana donacija bivšega glazbara, a danas poznatoga oftalmologa dr. Nikice Gabrića, vlasnika Poliklinike Svjetlost iz Zagreba, koji je Gradskoj glazbi darovao iznos od 18.500.00 kn, čime su kupljena tri nova instrumenata.