vijesti www.metkovic.hr

 Zdravlje

Započelo je cijepljenje protiv gripe

Metković, 11.11.2011. - Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije osigurao je 3410 doza cjepiva protiv gripe za gradove Metković i Opuzen, općine Kula Norinska, Pojezerje, Slivno i Zažablje.
    Svi zainteresirani mogu se cijepiti kod svojih izabranih liječnika obiteljske medicine.
    Cjepivo je prvenstveno namijenjeno:
    - osobama starijim od 65 godina
- kroničnim bolesnicima (kronični plućni, srčani bolesnici, dijabetičari, transplantirane osobe, sve osobe kod kojih gripa može izazvati ozbiljne komplikacije)
- štićenicima i djelatnicima domova za starije osobe
štićenicima i djelatnicima institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu)
- zdravstvenim djelatnicima i osobama zaposlenim u zdravstvu koje sudjeluju u njezi bolesnika
    U slučaju da se neke osobe, za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svoga zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija) umjesto njih se pod istim uvjetima trebaju cijepiti osobe iz njihove bliske okoline. Za sve njih cijepljenje je besplatno, dok ostali koji se žele cijepiti iz preventivnih razloga cjepivo plaćaju 65 kuna.
   Cjepiva ima dovoljno za sve zainteresirane pa ne treba žuriti i stvarati gužve jer se gripa još nije pojavila.
    Neovisno o jednkom sastavu cjepiva kao lani, osobe iz rizičnih skupina koje su se lani cijepile trebaju se cijepiti i ove godine, tj. redovito svake godine s obzirom da se kontinuiranim cijepljenjem postiže zaštita od različitih tipova gripe, a naročito ako su novijega datuma u odnosu na tipove gripa (antigene) koji su cirkulirali i s kojima je osoba tijekom života duže bila u kontaktu.
    Zbog prošlogodišnje neopravdane skepse u valjanost cjepiva, cijepio se nešto manji broj osoba nego obično. Služba za epidemiologiju nije zabilježila niti jednu prijavu nus pojava nakon cijepljenja te očekuje kako će ove sezone broj cijepljenih protiv gripe, kako u županiji tako i u dolini Neretve, biti znatno veći. Najbolja zaštita protiv gripe je upravo cijepljenje.