vijesti www.metkovic.hr

 Zdravlje

Održano predavanje o prevenciji raka dojke

Metković, 6.11.2011. - U Galeriji GKS-a Metković održano je predavanje pod nazivom Rizici i prevencija raka dojke. Riječ je o drugom predavanju u sklopu projekta Edukacija stanovništva o prevenciji raka dojke koji provodi pločanska Udruge Vita za solidarnost među građanima – žene liječene od raka dojke, a predavači su bili dr. Ankica Džono-Boban, spec. javnog zdravstva iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije i onkolog dr. Nikola Štula.
     Na početku predavanja okupljenim ženama obratila se predsjednica Udruge Nataša Vojnović nakon čega je svoje iskustvo u borbi s rakom dojke s prisutnima podijelila Ljubica Kordić, jedna od članica Udruge Vita.
     U kraćem izlaganju dr. Džono-Boban govorila je o statističkim podatcima vezanim uz rak dojke, nakon čega je govorila o strukturi dojke, o razlozima nastanka bolesti, rizičnim čimbenicima, znakovima upozorenja, skrining programima u otkrivanju, tehnikama samopregleda dojke te različitim metodama liječenja. Kao najvažnije istaknula je kako rani stadij raka dojke nema simptoma zbog čega je od izuzetne važnosti redovito odlaziti na preglede. Također je govorila o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke koji se u Hrvatskoj provodi od 2006.
     Dr. Štula u svom predavanju pokušao je naći razlog zbog kojega većina žena izbjegava preventivne preglede, a isto tako se u vrlo malom broju odazivaju edukativnim predavanjima. Prema njegovom mišljenju i iskustvu glavni je objektivni strah za koji postoji nekoliko opravdanih razloga. Kao primarni naveo je činjenicu da se još uvijek ne zna kako nastaje karcinom dojke zbog čega nema primarne prevencije nego samo sekundarna koja bi kratko glasila – uhvatiti na vrijeme čvorić.
     Svi okupljeni na kraju predavanja složili su se kako u Metkoviću pod hitno treba osnovati klub žena liječenih od karcinoma dojke, a predsjednica Nataša Vojnović je u ime Udruge Vita obećala svu potrebnu pomoć.