vijesti www.metkovic.hr

 Manifestacije

Rimska noć u Naroni

Metković, 31.7.2011. - Prva Rimska noć, što je u petak u Vidu održana u organizaciji Arheološkoga muzeja Narona, vjerojatno je nadmašila očekivanja i samih organizatora. Nama, koji smo u Vid stigli pred 20 sati, nije ostalo ništa drugo nego parkirati se uz cestu prema Metkoviću jer je veliko parkiralište uz Norin bilo potpuno zauzeto.
   Uspjehu manifestacije svakako je pridonijela sretna okolnost da je Muzej smješten u Vidu čiji stanovnici podupiru njegovo djelovanje i smatraju ga „svojim“. Već pri dolasku u Vid među mnoštvom zamijetili smo brojnu djecu i odrasle odjevene u rimskome stilu, a kako bi slika bila autentičnija pobrinule su i žudije župe Gospe Snježne. Na neveliku prostoru pred Muzejom bilo je postavljeno desetak štandova na kojima se odvijao život sličan nekadašnjem. Kovač je kovao sitne željezne predmete, klesar u kamen urezivao slova rimske kapitale, uređivale su se frizure kao na pompejskim freskama, lomili kamenčići i slagao mozaik, a na drugim štandovima nudila se hrana, kolači i pića spravljena prema rimskoj recepturi. Sve to je iz posebne lože promatrao Cezar sa svojom svitom dokono se izležavajući prebacujući težište tijela s jednoga boka na drugi.
   Te noći posjetitelji su Muzej mogli obići po popularnoj cijeni od 10 kuna pa je i u njegovoj unutrašnjosti bilo živo.
   U vrijeme kada turizam u dolini Neretve još uvijek traži svoje mjesto pod suncem ta bi manifestacija mogla postati dio tradicionalne ponude (već se razmišlja da to bude posljednja subota u srpnju).
    Još fotografija pogledajte na internetskoj stranici Vida.