vijesti www.metkovic.hr

 Maraton lađa

Potvrđen prijenos Maratona na HTV 2

Metković, 28.7.2011. - U metkovskom Hotelu Narona jučer je održan sastanak Organizacijskog odbora 14. maratona lađa na kojem je bio predsjednik Odbora župan Nikola Dobroslavić, zamjenik gradonačelnika Metkovića Mato Mustapić, gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić i gradonačelnik Opuzena Ivo Mihaljević. Na sastanku je izviješće o postignutome podnio predsjednik Udruge lađara Neretve Marko Marušić, iz čega kao najvažniju novost izdvajamo da je s HTV-om i službeno postignut dogovor o prijenosu ovogodišnje utrke.
    Marušić je rekao da još točno ne zna kao će izgledati taj prijenos na Drugom programu HRT-a, ali pretpostavlja da će se raditi o emisiji koja će biti kombinacija izravnoga uključivanja u utrku i emitiranja prije snimljenih materijala.
    Važna vijest je i da je potpisan ugovor s Agrokorom, koji je opet generalni sponzor, te da su se odazvali i drugi sponzori. Tako će Hrvatske željeznice organizirati navijački vlak od čak četiri vagona koji će sa startom utrke iz Metkovića krenuti put Ploča i, što je važno, u 23 sata iz Ploča navijače vratiti u Metković. To će mnogima olakšati praćenje utrke, bilo da su u Ploče išli vlakom, bilo jednim od pratećih brodova.
    Novost ovogodišnjega Maratona je da će svi brodovi pred start biti vezani uz desnu obalu, a tek kada lađe odmaknu i sve uđu u svoj koridor na lijevoj strani Neretve za njima će desnom stranom krenuti brodovi. Tako će svi moći vidjeti start, koji je i najspektakularniji dio utrke.
    Gradonačelnik Opuzena Mihaljević iznio je nezadovoljstvo građana Opuzena pravilom koje je uvedeno na prošlogodišnjem Maratonu, a to je izmjena posade u Opuzenu na desnoj obali Neretve. Tražio je da se to ponovno radi uz lijevu obalu kako bi gledatelji to bolje vidjeli. Uz obrazloženje da se radi o sigurnosnim razlozima, tj. sprječavanju križanja plovnoga puta lađa i brodova, odgovoreno mu je da je za ovaj Maraton već kasno, ali da će se odmah poslije njega pokušati naći najbolje rješenje.
    U nastavku sastanka bilo je riječi o mogućem zapošljavanju jednoga profesionalca koji bi tijekom cijele godine obavljao administrativne i druge poslove u Udruzi, jer osim Maratona postoji cijeli niz aktivnosti kao što je sudjelovanje na sajmovima i drugim manifestacijama kojima se promovira djelatnost Udruge, ali i turistička ponuda Hrvatske. Predsjednik Marušić tako je najavio ponovno sudjelovanje na Svjetskom festivalu mora i mornara i Brestu 2012., te moguće sudjelovanje naših lađara na Waka utrci tradicionalnih maorskih brodova na Novom Zelandu. Te projekte potpomogli bi Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica.