vijesti www.metkovic.hr

 Folklor

Novozelandski Hrvati i Maori oduševili publiku

Metković, 27.7.2011. - Iz programa Metkovskoga kulturnoga ljeta na kojem stoji da 26. srpnja u Metkoviću s pjesmama i plesovima nastupa Folklorni ansambl Kralj Tomislav iz Aucklanda malo tko je moga zaključiti da se radi o vrhunskom kulturnom događaju. U međuvremenu su neki čuli o čemu bi mogla biti riječ pa sinoć publike u kazališnoj dvorani GKS-a nije nedostajalo, iako je kazalište moglo biti i dupkom popunjeno, barem mladima iz metkovskoga folklora.
   Na poziv predsjednika Udruge lađara Neretve Marka Marušića jučer je u Metković stigla skupina od tridesetak članova FA Kralj Tomislav, mahom potomaka hrvatskih iseljenika u Novi Zeland. S njima su iz Novoga Zelanda došli i njihovi dobri prijatelji Maori iz  skupine Te Ihi Connection koja čuva tradicionalne maorske pjesme i plesove. Voditelj Novozelanđanima i bivši voditelj orkestra u Ladu  Goran Kačurov za tu je prigodu doveo i šest tamburaša iz orkestra HRT-a zaduženih za glazbenu pratnju.
   Gosti su organizaciji Udruge lađara prvo stigli u Vid gdje su se upoznali s povijesnim i kulturnim znamenitostima te se lađom provezli Norinom. Upravo lađa je ta koja nas je spojila s Novozelanđanima jer već neko vrijeme postoji zamisao da na Marartonu lađa sudjeluje jedna maorska posada, a da reprezentacija neretvanskih lađara sudjeluje na utrci Waka brodova koja se održava u Novome Zelandu.
   Sinoćnji zajednički koncert Hrvata, Maora i Samoanaca otvorili su izvrsnom pjesmom članovi FA Kralj Tomislav, za što su nagrađeni više nego burnim pljeskom. Potom je voditelj Kačurov publiku ukratko upoznao s radom svoga društva i s njihovim maorskim prijateljima s kojima, kako je rekao, Hrvate u Novome Zelandu veže stogodišnje prijateljstvo pa u maorskom jeziku za Hrvate postoji riječ Tarara. Niti jedan drugi narod na Novome Zelandu nema svoje ime u maorskom jeziku i to se smatra velikom čašću.
   Već na samome početku vidjelo sa da su članovi FA Kralj Tomislav dobro uvježbani i sposobni izvesti razne pjesme i plesove iz staroga kraja. U tome nacionalnome repertoaru njima su se pridružio Samoanac Christian Malietoa-Brown koji je u pratnji sunarodnjaka Tuija Kennara i tamburaša otpjevao dvije popularne klapske pjesme za što su nagrađeni velikim pljeskom.
   Poseban doživljaj bili su nastupi maorske skupine koje je publika burno pozdravljala. Maori su oduševili svojom pjesmom i plesom, a publici su možda najpoznatiji bili njihovi ratnički plesovi u kojima specifičnim pokretima i grimasama sebe prikazuju kao strašne ratnike.