vijesti www.metkovic.hr

 Predstavljanje knjige

Povijest župa doline Neretve

Metković, 16.5.2011. - U organizaciji metkovskoga Ogranka Matice hrvatske u Gradskom kulturnom središtu Metković predstavljena je knjiga Povijest župa doline Neretve autora dr. don Mile Vidovića i u nakladi spomenutoga ogranka. Riječ je o knjizi koja na 848 stranica obrađuje župe koje se nalaze s obiju strana rijeke Neretve na području Republike Hrvatske od Metkovića do Ploča, odnosno od državne granice s Bosnom i Hercegovinom do mora.
    Nakon uvodne riječi dopredsjednika Ogranka Ratka Krstičevića o knjizi su govorili profesor na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju fra Blaž Toplak, nekadašnji župnik župe Sv. Ilije, a danas župnik u Staševici fra Vinko Prlić i sam autor Mile Vidović.
    Knjiga ima ukupno 19 poglavlja koliko je župa na području koje obrađuje. U njima je dan opći povijesni pregled svake župe te detaljno obrađena njihova crkovna povijest, počevši od osnivanja do danas. Podrobno su obrađeni svi crkveni objekti i doneseni popisi župnika i svećenika, redovnika i redovnica rođenih u svakoj župi. Knjiga je opremljena zemljopisnom kartom neretvanskih župa i donosi 19 fotografija u boji koje prikazuju sve župne crkve.
    Govoreći o knjizi autor je rekao kako je njena najveća vrijednost što je napisana na temelju autentičnih povijesnih dokumenata i kritički provjerene literature te napomenuo kako bi bilo poželjno da se knjiga nađe u svakom domu ne bi li smo što bolje upoznali našu prošlost.