vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Nema više platana na Platanu

Metković, 29.3.2011. - Jučer je uklonjeno staro stablo platana, prepoznatljiv simbol grada prema kojemu je naselje Platan dobilo ime. Za one koji ne znaju riječ je o stablu na križanju ulica Zvonimirove, Dubrovačke i Petra Krešimira IV koje je u posljednjih desetak godina u potpunosti prestalo vegetirati, a jedini „siguran“ oslonac bio mu je kiosk Slobodne Dalmacije.
   Zbog sigurnosti u akciji uklanjanja sudjelovali su djelatnici Komunalnog poduzeća i JVP Metković, a u pomoć su pozvani i bagerist Blago Boras i viljuškarist Vinko Krstčević te djelatnici HEP-a, Distribucija Metković. Na kraju se ispostavilo kako je stablo u potpunosti istrunulo i samo jednim jačim udarcem slomilo se u samom krojenu. Zbog brzine kojom se sve skupa dogodilo nismo uspjeli zabilježiti uklanjanje.
   Kako naselje Platan ne bi ostalo bez svoga zaštitnog znaka na mjesto starog platana bit će zasađeno novo stablo. Prije toga ispitat će se kakvoća tla jer se ne zna točan uzrok zbog kojega je staro stablo propalo. Pretpostavlja se da je jedan od uzroka zagađenost tla otpadnim tvarima.