vijesti www.metkovic.hr

 Akcija

Ždralovi i srca za Japan

Metković, 25.3.2011. - Učenici Srednje škole Metković pokrenuli su akciju pomoći za japanske srednjoškolce. U sklopu akcije izradit će 1000 ždralova od papira tehnikom origamija, a u suradnji s Udrugom osoba s invaliditetom Prijatelj dovršit će i stotinjak srca od gipsa koje će izraditi članovi Prijatelja.
   Izrađeni suveniri već sljedećeg tjedna ponudit će se na prodaju, a prikupljena sredstva donirat će se jednoj japanskoj školi koju će pronaći posredstvom Antonija Jerkovića iz Kule Norinske, nekadašnjeg učenika Srednje škole Metković koji već četiri godine živi i radi u Japanu.

   Ideja da se pomogne mladim Japancima pogođenima katastrofalnim potresom potekla je od Mije Talajića, učenika trećeg razreda, smjer upravno-pravni referent, koji je nedavno s još 19 učenika iz cijele Hrvatske pohađao Školu ljudskih prava koja je održana u u Termama Jezerčica u Donjoj Stubici). Uz njega u tom projektu aktivno sudjeluju i učenice Andrea Petković, Marinela Šiljeg, Lana Njavro i Petra Kapović.
   Akcija je dio projekta pod nazivom Zajedno možemo više koji Srednja škola Metković provodi u suradnji s Udrugom Prijatelj, a kojim se samo nadograđuje i nastavlja njihova odlična suradnja započeta prije sedam godina.

   Papirnati ždralovi izrađuju se u školskoj knjižnici gdje smo zatekli skupinu srednjoškolaca među kojima je ovaj put najvažniju ulogu imala Stefani Majčica koja je na izrađene ždralove ispisivala Japan i mi na japanskom čije je osnove uspjela djelomično savladati gledajući japanske crtiće.