vijesti www.metkovic.hr

 Narona

Mali 'Rimljani' posjetili AM Narona

Metković, 23.3.2011. - Ove školske godine OŠ Stjepana Radića ostvaruje projekt Narona koji su osmislili učenici i učitelji. Naime, neposredna blizina antičkoga arheološkog nalazišta i muzeja učenicima je poslužila kao izvrsna prilika da nauče nešto više o bogatoj prošlosti svoga kraja, a da istovremeno i u široj lokalnoj zajednici probude što veći interes i zanimanje za Naronu.
   Kroz nekoliko radionica i predavanja učenici su istražili zanimljive činjenice o Naroni i životu njenih stanovnika. Dio projekta odvijao se i tijekom maškara pa je 6. ožujka oko 320 učenika, 25 učitelja i roditelja nastupilo na Velikoj maškarskoj povorci. Kostime su osmislili sami učenici, a uz prepoznatljive haljine nosili su i različite rekvizite koje su napravili sa svojim učiteljima i uz pomoć svojih roditelja. Tako su izradili cvijet irisa (povijesna vrela spominju da su Grci od Ilira u Naroni kupovali Iris Illyricu tj. peruniku), različite posude i amfore, papiruse, izdubli ploče od stiropora, izradili stupove i druga prepoznatljiva obilježja Narone. Škola je s maskom Narona u povorci osvojila 1. mjesto, tj. novčanu nagradu od 5 000 kuna. Tim novcima svi su se sudionici projekta zasladili palačinkama, naravno, u Hotelu Narona.

   Kako projekt Narona nije prestao završetkom maškarskih svečanosti, trideset je učenika na veliko iznenađenje djelatnika Muzeja, ali i stanovnika Vida u kostimima i sa svim rekvizitima posjetilo Arheološki muzej Narona u Vidu. Ta skupina učenika priprema se izraditi slikovnicu o antičkoj Naroni pa su ovaj posjet Muzeju shvatili vrlo ozbiljno te su pažljivo slušali kustosa Glučinu.
   Cijeli projekt Narona financira sama Škola uz veliku novčanu potporu Zaklade Kajo Dadić iz Splita.