vijesti www.metkovic.hr

 Priroda

Kudravi nesit na Ušću

Metković, 22.3.2011. - Pojava kudravog nesita ili dalmatinskoga pelikana na ušću Neretve izazvala je veliko zanimanje ornitologa i ljubitelja ptica. Mi smo ga jučer u svitanje potražili na Ušću i imali sreću da ga pronađemo.   Na žalost puhala je jaka bura, što je otežavalo fotografiranje teleobjektivom, a ni svjetlosni uvjeti nisu baš bili dobri pa su fotografije dosta zrnate. Kako se radi o jako opreznoj ptici teško joj je neopažen prići bliže i neprofesionalnom opremom načiniti bolje fotografije. Tijekom večeri kontaktirali smo Barišu Ilića koji se upravo bio vratio s Ušća i koji nam je rekao da je pticu uspješno promatrao durbinom i potvrdio da se radi o kudravom nesitu.
   Prema riječima predsjednika Hrvatskog ornitološkoga društva Dragana Radovića pojava te rijetke ptice govori da se u dolini  Neretve stvari kreću na bolje. Između ostaloga Radović kaže: „Godine 2010. i 2011. Neretva ponovno postaje ptičji raj u kojem se redovito zadržava niz vrsta ptica močvarica u sve većem i većem broju, ovog proljeća i dvije do tri tisuće ptica istovremeno (najviše raznih vrsta pataka, gnjuraca, lisaka, čaplji, žličarki itd.). U taj broj nisu uključeni inače brojni galebovi. Stoga osobito veseli da je taj intenzivni napredak i oporavak ptičjega svijeta u dolini Neretve okrunjen povratkom kudravog nesita, naše najveće ptice močvarice i vrste koja je izumrla u Hrvatskoj prije gotovo stotinjak godina.“
   Danas smo od Maje Ćuže Denona dobili e-mail u kojem piše da je kudravi nesit 23. prosinca 2009. bio uočen i na Vranskom jezeru, o čemu prilažemo i fotografiju koju smo dobili.