vijesti www.metkovic.hr

 Predstavljanje knjige

Žao mi je naroda

Metković, 21.3.2011. - U Gradskom kulturnom središtu Metković u petak je u organizaciji Udruge Narenta predstavljena knjiga Žao mi je naroda s podnaslovom Biskupovih deset godina na medijskom poprištu autora gospićko-senjskoga biskupa mons. Mile Bogovića. Riječ je o djelu koje na 624 stranice donosi biskupove tekstove objavljene u javnim medijima, najvećim dijelom u vremenu njegova dosadašnjeg obnašanja biskupske službe.
– Mislim da narod ne dobiva ono što mu je potrebno i što zaslužuje. Kao biskup još odgovornije pratim život naroda i nastojim učiniti koliko mogu. Ali vidim da je to malo i da je narodu loše. Narod je otvoren istini, ali ga se može i prevariti. Narod se da voditi, ali se može i zavoditi. Narod traži istinu u čemu mu neki pomažu, ali ima i sustavnog rada da se narod zavede i predoči mu se prošlost i sadašnjost u drugačijem svjetlu. Svaki narod treba imati svoje vodstvo, no gledajući zadnjih 10 godina pitam se misle li političari na narod ili usavršavaju mehanizme varanja tog naroda. Tko puno obećava, taj vas i vara – rekao je,  između ostaloga, u više nego zanimljivom izlaganju mons. Bogović, istaknuvši kako je Isus narod vodio, a ne zavodio jer nije htio iskoristiti njegovu naivnost i nerazumijevanje.
   Osim samoga autora, knjigu su predstavili književnik Hrvoje Hitrec, priređivač knjige Ante Bežen i glavni urednik nakladničke kuće Alfa Božidar Petrač.