vijesti www.metkovic.hr

 Priroda

Senzacija na Ušću

Metković, 20.3.2011. - Posljednje zimsko jutro proveli smo na ušću Neretve u proljetnom ugođaju. Razlog odlasku na Ušće bila je vijest koju nam je javo metkovski zaljubljenik u ptice Bariša Ilić.
   Vijest je glasila da se nakon puno, puno godina u Neretvi možda pojavio dalmatinski pelikan koji se nekada davno gnijezdio na našem području. Na žalost postao je tako rijedak gost naših krajeva da čak ni poznata Zbirka u Metkoviću nema ni jedan primjerak te ptice. Nakon duže potrage od ušća male Neretve pa do Parila, Bariša je svojim jakim dalekozorom ptivu locirao daleko na pučini, predaleko za objektiv našega fotoaparata. Stoga smo se zadovoljili s fotografijom povelike skupine žličarka koje su na jednome sprudu u pijesku tražile račiće.
   Inače, dokaz da je pelikan „naš“ čuva se u bečkom Prirodoslovnom muzeju. Oni tamo imaju njegova jaja koja su danas jedini dokaz da se u dolini Neretve gnijezdio kudravi nesit ili dalmatinski pelikan (Pelecanus crispus). Do sada se pisalo da je to je ptica koja se odselila s Neretve ne vrativši se više nikada u rodni kraj. Sve do danas.