vijesti www.metkovic.hr

 Maškare

Mačkari u Vidu i Prudu

Metković, 8.3.2011. - Danas su Vidonjce i Pruđane obilazili tzv. Veliki mačkari. Kako to nalaže tradicija odrasli muškarci jednog i drugog mjesta okupljaju se u ranim jutarnjim satima kako bi se namaškarali i krenuli u obilazak mjesta – Pruđani Vida i obrnuto.
   Maškaranje je obavljeno jutros u 6 sati u mjesnim školama, nakon čega su Vidonjci krenuli put Pruda, a Pruđani put Vida. Veliki mačkari moraju se do 8 sati susresti u Ivanovoj dragi (na pola puta između dva mjesta. Nakon što su nazdravili jedni drugima krenuli su u obilazak kuća skupljajući priloge (po sistemu daj što daš), a domaćini su prema običaju darivali novcem i jajima. Prema istom običaju za goste se na kraju priprema marenda što smo uspjeli zabilježiti fotoaparatom.
   Pruđanima je u Vidu domaćin bio župnik don Mladen Margeta, a za Vidonjce su domaćini upriličili marendu u školskoj dvorani.


   U oba mjesta fešta se nastavlja večeras čitanjem oporuke i paljenjem Krnjevala Marka nakon čega se u Prudu organizira tradicionalna Mačkarska noć uz glazbu, ples i besplatno iće i piće na koju su svi pozvani.
   Svoje stare pokladne običaje Vidonjci i Pruđani njeguju zahvaljujući svojim pokladnim udrugama, Vesela bratstva vidonjskog pučanstva iz Vida i Mačkarima iz Pruda.