vijesti www.metkovic.hr

 Posao

Poticajne mjere za zapošljavanje

Metković, 7.3.2011. - Danas je u Zgradi političkih stranaka pročelnik HZZ-a – Područne službe Dubrovnik mr. sc. Dasen Jasprica predstavio Nacionalni plan za poticanje zapošljavanja za 2011. i 2012. Riječ je o Programu koji je Vlada RH prihvatila na sjednici održanoj 3. veljače, a koji će provoditi Hrvatski zavod za zapošljavanje.
   Među mjerama poticajnog zapošljavanja koje su u nadležnosti HZZ-a jesu sufinanciranje zapošljavanja mladih osoba bez radnog staža, dugotrajno nezaposlenih osoba, osoba iznad 50 godina starosti, osoba s invaliditetom i zapošljavanje posebnih skupina nezaposlenih osoba. Od ove godine, sufinancira se i zapošljavanje nezaposlenih osoba na dijeljenom radnom mjestu te zamjenskih radnika za radnike koji su na obrazovanju. Isto tako Zavod sufinancira obrazovanje radnika koji su već u radnom odnosu u svrhu zadržavanja njihovih radnih mjesta, a za koje im je potrebno dodatno znanje zbog modernizacije proizvodnje. Nezaposlenim osobama također se dodjeljuje i potpora za samozapošljavanje.
   Jedan od programa je i obrazovanje nezaposlenih. Zavod također provodi stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa čime se mladim osobama omogućava  stjecanje radnog iskustva potrebnog za pristupanje stručnom ili državnom ispitu.
   U suradnji s jedinicama lokalne samouprave Zavod, kao i prijašnjih godina, provodi i zapošljavanje u javnim radovima. Zavod, također, potporom za očuvanje radnih mjesta nadoknađuje dio neto plaće radnicima zaposlenima kod poslodavaca koji uvode Program rada u punom radnom vremenu kraćem od 40 sati tjedno.
   Više o svemu zainteresirani s područja doline Neretve mogu dobiti u HZZ-u – Ispostava Metković ili na web stranici HZZ-a (www.hzz.hr).