vijesti www.metkovic.hr

 Narona

1340 posjetitelja u samo jednoj večeri

Metković, 29.1.2011. - Treću godinu za redom Arheološki muzej Narona sudjelovao je u manifestaciji pod nazivom Noć muzeja. Muzej je svoja vrata posjetiteljima otvorio u 18 sati, a svi koji su željeli osjetiti atmosferu staroga Rima mogli su to do 23 sata.
    Ne želeći biti prvi, mi smo muzej u Vidu posjetili oko 19,30 sati i uvjerili se da je manifestacija i ove godine bila pun pogodak. Muzej je bio prepun posjetitelja koje su, već uobičajeno, na ulazu dočekivale domaćice odjevene u replike rimskih kostima. Posjetitelji su mogli degustirati vino pripravljeno prema starorimskoj recepturi, a nudile su se i različite delicije specifične za dolinu Neretve. Posjetitelji su razgledali stalni izložbeni postav Muzeja, a posebno zanimanje bilo je za videoprezentaciju rekonstrukcije Augusteja i okolnoga prostora. Uz žensku odjeću iz rimskog vremena ove godine prezentirane su i odore rimskih vojnika koje su za tu prigodu odjenuli mladi Vidonjci.
   Posjetiteljima je najzanimljivija bila demonstracija izrade rimskog keramičkog posuđa i svjetiljki. Svoje umijeće u radu s glinom pokazao je Mario Fluksi iz Koprivnice koji se i inače bavi lončarijom i koji je autor većega dijela suvenira što se mogu kupiti u arheološkom Muzeju Narona.


    Sudeći prema rijeci ljudi koja se u trenutku kada smo odlazili slijevala prema Muzeju,  ovogodišnji broj posjeta mogao bi premašiti prošlogodišnji kada je tijekom samo jedne večeri Muzej u Vidu posjetilo više od 900 ljudi. To se pokazalo točnim jer su nam iza 23 sata iz Muzeja javili da je kroza nj prošlo točno  1340 posjetitelja.