vijesti www.metkovic.hr

 Zdravstvo

Oboljeli od svinjske gripe dobro se osjećaju

Metković, 23.1.2011. - Posljednjih dana gripa lovi sve više maha pa smo posjetili dr. Miljenka Ljubića, voditelja Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.  Evo što nam je rekao:
– Cjepivo smo dobili početkom studenoga prošle godine i za cijelu županiju stiglo je 16 tisuća doza od čega 4200 doza za Metković. Cjepivo je podijeljeno liječnicima obiteljske medicine i kod nas u Zavodu. S cijepljenjem se započelo 15. studenoga i u početku odaziv nije bio tako velik. Jedan od razloga bilo je nepovjerenje prema cjepivu jer su ljudi podlegli negativnim napisima o cjepivu i njegovim nuspojavama i nisu se cijepili. Zadnjih dana interes je nešto veći, a razlog je što se pojavljuje veći broj slučajeva oboljelih. Prve oboljele zabilježili smo prije dvadesetak dana.
    Najviše oboljelih u županiji su populacija između 30 i 64 godine što znači radno sposobno stanovništvo koje se i najmanje cijepi, a oni preko 65 su najmanje zahvaćeni jer se oni najviše cijepe. Oboljelih među djecom je za sada vrlo malen broj, ali zadnjih dana imamo informacije kako je sve više izostanaka među školskom djecom. U OB Dubrovnik do sada je liječeno petnaestak bolesnika, ali nitko nije bio životno ugrožen niti je trebao respirator. Među njima bila su i dva-tri slučaja iz Metkovića. Svi liječeni su dobro i otpušteni su kućama.