vijesti www.metkovic.hr

 Prirodne nepogode

Jambina tiskovna o isplati šteta od poplave

Metković, 14.1.2011. - Gradonačelnik Metkovića Stipo Gabrić sa suradnicima danas je u Zgradi političkih stranka održao tiskovnu konferenciju na temu poplava u 2010. Komentirajući medijske napise, ali i sve što se proteklih petnaestak dana događalo vezano za poplave, Gabrić je rekao da to nema veze sa stvarnošću.
   Gabrić je odmah na početku istaknuo da minimalan iznos koji je Metković dobio kao pomoć za ublažavanje štete nastale u poplavi ni u kom slučaju nije posljedica, kako se navodilo, toga da Grad Metković nije znao ispuniti obrasce za prijavu štete te da će greška koja se dogodila biti ispravljena.  
– Do sada Državno povjerenstvo nije nikome, pa ni Metkoviću, dalo ni jednu jedinu lipu za štete na stambenim objektima te opremi i postrojenjima. Visoki iznosi koje su dobili grad Ploče i općina Pojezerje 98 posto odnose se na štete nastale na poljoprivrednim nasadima. Vlada RH na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor svjesna je situacije u Metkoviću i pomoći će, kao mnogo puta do sada. To znači da će Vlada RH ispraviti grešku koja se dogodila i Metkoviću nadoknaditi štetu na stambenim objektima i poljoprivrednim površinama za poplavu, kako iz siječnja tako i iz prosinca. Gradsko povjerenstvo radi 24 sata dnevno kako  bih ja naše zahtjeve osobno u ruke dao potpredsjedniku Vlade Petru Čobankoviću, da se to riješi. Imamo obećanja da bi sve trebalo biti završeno u vrlo kratkom vremenu, a građani bi trebali dobiti odštetu od najmanje 23 posto prijavljene štete, što je minimum koji se na razini  države isplaćivao za štete na poljoprivrednim površinama.
   Ono što je najvažnije za desnu stranu grada jest da je Vlada na čelu s premijerkom Kosor, nakon što je dobila dokumente i suglasnost svih ministarstava, 30. prosinca donijela odluku da se Hrvatskim vodam dopušta izgradnja objekata za zaštitu od štetnog djelovanja voda grada Metkovića bez rješenja o uvjetima građenja, potvrde glavnog projekta, odnosno bez ikakvih daljnjih smetnji. Prema toj odluci Hrvatske vode svu dokumentaciju dužne su pribaviti najkasnije dvije godine po svršetku svih radova. Spomenutom odlukom obuhvaćeni su i objekti u Sisačko-moslavačkoj županiji, a za sve predviđene radove Vlada RH osigurala je ukupno 500 milijuna kuna.
   Što se tiče milijun kuna koje je Vlada RH u prosincu izdvojila za Metković moram reći kako Grad ta sredstva nije dobio za dijeljenje stradalima. To su namjenska sredstva i točno se zna u što se mogu potrošiti. Riječ je o interventnoj pomoći koja služi da se Grad može u tom trenutku nositi s problemom. Iz tih sredstava plaća se hrana koju dostavljamo Caritasu crkve Sv. Nikole, pokrivaju se troškovi različitih službi koje su bile na terenu za vrijeme poplave, nasipaju se poljski putovi koji su uništeni poplavom i slično – rekao je gradonačelnik Gabrić.
   Iznesen je i podatak da je nakon prosinačke poplavi zaprimljeno je oko 650 prijava za nastale štete, što je za preko 200 prijava više nego u siječnju. Gradonačelnik je zahvalio županu, svim županijskim službama i svima koji su pomogli i bili s građanima u proteklim poplavama.
– Mi nemamo naviku, a ni tradiciju osiguravati imovinu, ali mislim da je građanima to još jedan put ka sigurnosti – zaključio je  Gabrić.