vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Ornitološkoj zbirci vrijedni preparati

Metković, 17.9.2010. - Ornitološkoj zbirci u Metkoviću jučer je Ministarstvo kulture, odnosno njegova Uprava za inspekcijske poslove zaštite prirode donirala sedam preparata.
   Preparate su voditeljici Ornitološke zbirke Ivani Baće predali ravnatelj Uprave Krešimir Ilić i inspektorica Vesna Daničić, a primopredaji su bili nazočni i metkovski gradonačelnik Stipo Gabrić, pročelnik za društvene djelatnosti Mojmir Vladimir i ravnateljica GKS-a Metković Nataša Vučković.
   Među preparatima je vidra te šest strogo zaštićenih vrsta ptica (kobac ptičar, jastreb, škanjac mišar, gavran, barska šljuka i pčelarica). Navedeni su primjerci u Upravu za inspekcijske poslove zaštite prirode stigli zapljenama u istočnoj Slavoniji, osim vidre koja je zaplijenjena na Graničnom prijelazu Karasovići.
– Budući da je ovo ornitološka zbirka delte Neretve i predmet prikupljanja i proučavanja je ornitofauna delte Neretve preparati koje smo dobili kao donaciju iz Ministarstva kulture, iskoristit ćemo za formiranje malog taktilnog odjel unutar Zbirke. To znači da će preparati biti smješteni u posebnoj vitrini iz koje će se moći izvaditi kako bi se osobama s posebnim potrebama te slabovidnim ili slijepim osobama koje nam dolaze u posjetu omogućilo da se lakše upoznaju sa sadržajem Zbirke – rekla nam je voditeljica Ornitološke zbirke Metković.