vijesti www.metkovic.hr

 Posao

Važnost cjeloživotnog obrazovanja

Metković, 16.9.2010. - U prostorijama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ispostava Metković jučer je održana konferencija za medije na temu Važnost cjeloživotnog obrazovanja za zapošljavanje i profesionalni razvoj.
   Konferencija je održana u sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja koji po četvrti put organizira Agencija za obrazovanje odraslih i Hrvatski zavod za zapošljavanje uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, vodio ju je pročelnik područne službe Dubrovnik Dasen Jasprica. Najviše riječi bilo je o mogućnostima školovanja, odnosno prekvalifikaciji osoba koje su duže vrijeme prijavljene na Zavodu. Pročelnik Jasprica osvrnuo se i na nezaposlenost, kako u Hrvatskoj tako i u DNŽ, a prema dostupnim podacima u kolovozu ove godine nezaposlenih u DNŽ bilo je 6078 od čega je 1976 osoba, tristo više nego lani u isto vrijeme,  prijavljeno u Ispostavi Metković koja pokriva područje cijele bivše općine Metković. Također je rečeno kako su u Županiji  u prošloj godine 134 osobe uspješno završile prekvalifikaciju nakon čega ih je većina pronašla posao.
   Konferenciji su nazočli i Jagoda Jakir iz Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport DNŽ, predsjednica udruge DEŠA-Dubrovnik Jany Hansal i pročelnik za društvene djelatnosti Grada Metkovića Mojmir Vladimir, voditelj Ispostave u Metkoviću Jurica Družijanić te predstavnici  Centra za obrazovanje Narona iz Metkovića.

   U organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, područni ured Dubrovnik, upriličen je i Info-desk ispred TC Mercator gdje su se predstavile škole i institucije koje su uključene u cjeloživotno obrazovanje. Svoje programe cjeloživotnog učenja i obrazovanja predstavili su: Srednja škola Metković, Srednja škola Ploče, Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik, Obrtnička škola Dubrovnik, Sveučilište u Dubrovniku, Centar za obrazovanje Narona – Metković, DEŠA Dubrovnik,  razvojna agencija Dunea, Dubrovački centar za poduzetništvo, Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska gospodarska komora.