vijesti www.metkovic.hr

 Maraton lađa

Generalka za Italiju

Metković, 24.5.2010. - Lađari koji će sudjelovati u projektu Tragovima pradjedova - lađom preko Jadrana jučer su obavili cjelodnevni trening simulurajući taktiku kojom će preveslati Jadran.
   Trening je započeo u 9 sati u Krvavcu, a lađari su izveslali tri ture u trajanju od jednog sata između kojih su za odmor imali stanke od po tri sata. Prema riječima Marija Sršena, pod čijim se stručnim nadzorom odvijao trening, opterećenje koje su lađari imali tijekom jučerašnjeg dana upola je manje od onoga što ih očekuje kada krenu prema Italiji. To konkretno značili da će tijekom tridesetak sati, koliko će im trebati za pothvat, svaka od četiri ekipe ulaziti u lađu najmanje tri puta i planirane dionice svladavati za po dva sata, a između dvije vožnje imati će po šest sati za odmor.
   Lađari već više od mjesec dana treniraju po tri puta tjedno kako bi akumulirali energiju i dobili potrebnu snagu što će biti presudno za napore koji ih očekuju tijekom tog vrlo zahtjevnog projekta jer se more, pa bilo ono i u Neretvanskom kanalu, nikada ne smije podcijeniti. Projekt bi se, prema planu, trebao izvesti od 18. do 20. lipnja, a do tada će lađari nastaviti s pripremama u sklopu kojih će obaviti još barem jedan cjelodnevni trening.