vijesti www.metkovic.hr

 Folklor

Danas druga folklorna večer Smotre

Metković, 22.5.2010. - Sinoćnjim nastupom 16 folklornih skupina Dalmacije i gostiju završena je prva večer 26. smotre folklora Na Neretvu misečina pala. Večer je započela nastupom Folklorne skupine Mali linđo iz OŠ Slano, a nakon nastupa Ženske pjevačke skupina KUD-a Metković s pjesmom Na Neretvu misečina pala usljedilo je svečano otvaranje Smotre.
   U ime župana Dubrovačko-neretvanske županije prisutnima se obratila pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Županije Marijeta Hladilo, a smotru je u ime predsjednika Sabora RH i pokrovitelja Smotre Luke Bebića otvorio saborski zastupnik Jerko Rošin koji je izrazio zadovoljstvo što se metkovska manifestacija održava kontinuirano već 26 godina. Istaknuo je kako je očuvanje narodne tradicije i običaja nešto iznimno vrijedno što treba sačuvati kako bi naraštaji koje dolaze imale svijest o svojim korijenima i kulturi iz koje dolaze i u kojoj žive. Posebno je pohvalio organizatore naglasivši kako se tajna uspjeha i dugovječnosti Smotre krije u činjenici da oni posao obavljaju s puno entuzijazma i bez naknade s jedinom svrhom očuvanja narodne tradicije i običaja.
   U nastavku večeri plesove i običaje svog kraja pokazala su kulturno-umjetnička društva iz Graba kod Trilja, Putnikovića, Primorskog Doca, Polače, Krapnja-Brodarice, Pridrage i Rogotina. Posebno zanimljivi bili su gosti iz sjevernih županija, predstavnici Smotre folklora Đakovački vezovi KUD Drenjanci iz Drenje, predstavnici Smotre folklora Brodsko kolo KUD Vesela Šokadija iz Gundinaca i predstavnici Smotre izvornog folklora Karlovačke županije koja se održava u Ogulinu KUD Sv. Juraj iz Draganića. Različitosti prikazanog pridonijeli su i gosti iz susjedne BiH, HKUD Radišići iz Donjih Radišića kao i KUD Kamešnica  iz Podhuma kod Livna. Naravno, najviše pljeska dobile su dječje skupine KUD-a Metković koje su zajednički prikazale dječje igre i brojalice iz Neretve.
   Druga folklorna večer slijedi danas s početkom u 20 sati.