vijesti www.metkovic.hr

 Priroda

'Baštinici' posjetili škole i vrtiće

Metković, 21.5.2010. - Povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti koji se obilježava 22. svibnja te Dana zaštite prirode koji se u Republici Hrvatskoj obilježava istoga dana metkovski Dječji centar i dvije osnovne škole posjetilo je dvočlano izaslanstvo Udruge za promicanje zaštite prirodne i kulturne baštine Neretve Baštinik iz Metkovića.
   Predsjednik Udruge Markica Vuica i članica Udruge Ana Brnas tijekom posjete Dječjim centru Metković održali su skupini malih predškolaca kraće predavanje u kojem su predstavili slikovnicu o vodi Kapljica i kamen autora Damira Lackovića. Riječ je o poučnoj slikovnici koju je 2008. izdao Hrvatski prirodoslovni muzej, a koja govori o krškim fenomenima.
   Kako bi i ostala djeca moga vidjeti o čemu je riječ dvočlano je izaslanstvo Dječjem centru darovalo jedan broj primjeraka slikovnice, a boraveći u dvjema osnovnim školama uz slikovnicu školskoj knjižnici predali su još i prigodne knjige Opstanak ili nestanak Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i Biološka raznolikost Hrvatske koju je tiskao Državni zavod za zaštitu prirode.

   Toga dana Vuica i Brnas posjetili su i OŠ Vladimira Nazora u Pločama čijoj su knjižnici darovali iste knjige izražavajući želju da pločanski učenici posjete Metković i Jamu u Predolcu u kojoj živi kolonija endemskog i reliktnog podzemnog školjkaša Congeria kusceri, najveća u Hrvatskoj.