vijesti www.metkovic.hr

 Akcija

Za ljepši školski okoliš

Metković, 20.5.2010. - Mlade prirodnjake 4. a razreda iz OŠ Stjepana Radića jučer smo zatekli u uređenju cvjetnih leja s južne strane školske zgrade. Pod vodstvom učiteljice Ane Barbir pokupili su zatečeno smeće, a zasađene biljke oplijevili od korova i okopali ih.

   Mladi prirodnjaci djeluju u sklopu slobodnih aktivnosti učenika od prvog do četvrtog razreda. U svakoj smjeni su po dvije skupine, a njihov zadatak je briga o školskom okolišu. Stariji prirodnjaci, učenici od petog do osmog razreda, zaduženi su za prednji dio školskog parka te unutarnji prostor škole i kada je potrebno zajednički organiziraju akcije na razini cijele škole.
   Iako su se mladi prirodnjaci i prije brinuli o okolišu, ove godine taj posao obavljaju u sklopu projekta Uređenje okoliša škole koji ima i edukativan karakter, a koji je financijski pomogla i Županija. Iako dobivena sredstva nisu bila velika mogli su kupiti vrtni alat i pribor za rad te dio sadnica. Ostatak sadnica donijeli su sami učenici.
   Ono što mlade trenutno najviše muči nesavjesni su građani koji učestalo kradu cvjetne sadnice, kao što se događa i na ostalim zelenim površinama u gradu.  Bez obzira na to, rekli su nam, oni neće odustati. Nadaju se da će i oni koji to čine shvatiti s koliko ljubavi ti učenici brinu o svojim biljkama i koliko truda ulažu u svoje cvjetne oaze te da u buduće neće krasti  njihove cvjetnice.