vijesti www.metkovic.hr

 Folklor

Od sutra do nedjelje Metković grad folklora

Metković, 19.5.2010. - Povodom održavanja 26. smotre folklora Na Neretvu misečina pala u prostorijama KUD-a Metković, koji je uz GKS Metković organizator Smotre, konferencija za medije koju su vodili umjetnički voditelj i selektor Smotre prof. Vidoslav Bagur i tajnik KUD-a Zdravko Obradović.
   Smotra počinje sutra, a završava u nedjelju, 23. svibnja i kao i obično ponudit će niz različitih sadržaja. Drugu godinu za redom broj skupina je smanjen pa osim onih iz naše županije, za koje je to ujedno i Županijska smotra, ostale skupine dolaze samo po pozivu. Tako se postiglo da na svaku smotru dolaze različite skupine što povećava zanimanje publike.
   Zbog velikih troškova ovaj put neće biti programa otvaranja Smotre na vodi, ali se organizatori nadaju da se od toga neće odustati  tj. da bi taj program mogao dobiti bienalni karakter. Tijekom dvije folklorne večeri i večeri Marijanskih pjesama predstavit će se 45 skupina s oko 1100 sudionika iz svih hrvatskih županija osim Ličko-senjske koja u isto vrijeme ima svoju Županijsku smotru. Želja organizatora je da metkovska smotra postane  međužupanijska jer gotovo sve županije imaju svoje smotre na kojima rade selekcije.
   Kao što smo rekli Sotra započinje u četvrtak autorskom izložbom pod nazivom Zavičaj obojen sjetom i sjećanjima dvojice neretvanskih slikara amatera, Ante Dragobratovića i Željka Ružičanina. Slijede dvije folklorne večeri, a ove godine posebnost je što će se u okviru subotnje održati Balarina nikad dosta,  autorska večer folklorista Nenada Milina iz Jezeraca s otoka Murtera. Smotra završava u nedjelju koncertom Marijanskih pučkih napjeva u crkvi Sv. Ilije koji će započeti iza večernje mise. Tom programu posvećena je veća pozornost jer se prema riječima prof. Bagura uvidjelo kako je to jedna vrlo važna priredba u okviru Smotre i da je zapravo svima postala draga i na neki način se doživljava kao najljepši dio svega što se događa tijekom četiri dana koliko traje Smotra. Nastupit će kao i do sada sve skupine iz doline Neretve kao i gosti iz drugih krajeva Hrvatske, a posebnu pozornost pobuđuje skupina talijanske manjine iz Istre koja će pjevati pjesmu Marijo čuvaj naš narod na talijanskom jeziku. Selekciju skupina napravio je prof. Bagur, a uz odabrane nastupit će i skupine koje, kao i do sada, delegiraju velike smotre iz sjevernog dijela Hrvatske poput Vinkovačkih jeseni, Đakovačkih vezova i sl. Naravno, šansu će dobiti i nekoliko skupina koje prvi put izlaze iz svog mjesta.  
   Organizaciju Smotre pomogli su Ministarstvo kulture, Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Metković i Hrvatska turistička zajednica, a pokrovitelj je Sabor RH pa bi prema najavama Smotru trebao otvoriti predsjednik Sabora RH Luka Bebić osobno ili njegov izaslanik.
   Zbog najave lošeg vremena sve će se priredbe održati u GKS-u Metković, a Smotra će imati disperziju na gradove Dubrovnik, Ploče i Opuzen te dva mjesta koja su ugostila skupine, a to su Rogotin i Krvavac.
   Želja organizatora je da se već iduće godine uspostavi tješnja suradnja s Gradom, različitim udrugama i gospodarskim subjektima kako bi Smotra postala dio većeg broja događanja što bi se ta četiri dana odvijala u gradu. Prema riječima Zdravka Obradovića ubuduće će se morati razmišljati i o promjeni načina financiranja priredbe pa bi sukladno tome trebalo razmišljati da kroz narednih pet godina Smotra Na Neretvu misečina pala preraste u jedan oblik internacionalne smotre kako bi se mogla koristiti i sredstva iz EU fondova.