vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Voda ponovno nepogodna za piće

Metković, 17.5.2010. - Jutros smo pred Odjelom za hemodijalizu Doma zdravlja Metković zatekli autocisternu koja je tamo dovezla vodu s izvorišta Prud jer je doljanska ponovno boćata.
   Kako je na metkovskoj hemodijalizi u uporabi 12 aparata koji rade u dvije smjene prosječna dnevna potrošnja vode je oko 10 prostornih metara. Ta voda mora zadovoljavati vrlo stroge propise, a jedan od njih je i njezina električna vodljivost koja na ulazu u sustav, dakle prije obrade, može biti najviše do 2500 μS/cm. Stoga se stalno obavljaju mjerenja kako se pacijentima ne bi ugrozilo zdravlje. Jutros izmjerena elektrovodljivost iznosila je preko 4000 μS/cm pa je od JVP Metković naručena cisterna s vodom iz Pruda za koju je izmjereno samo 600 μS/cm.
   Najnovija kemijska analiza vode još nije stigla iz Dubrovnika, a kada je dobijemo objavit ćemo je na ovim stranicama, no prema svemu sudeći i ona će kao i do sada pokazati da je voda bakteriološki ispravna, ali zbog povišenih klorida nije pogodna za piće.
   Problem s vodom na izvorištu Doljani očito nisu riješile kiše što su pale u zadnje vrijeme pa se po svemu sudeći radi o poremećaju u podzemnim tokovima. Stoga se ozbiljno razmatra mogućnost priključenja grada na izvorište u Prudu, s tim da se Metković ne može priključiti na postojeći cjevovod jer bi time, kao velik potrošač, ugrozio vodoopskrbu ostalih korisnika. Neslužbeno smo doznali da će se prema nadležnim institucijama uputiti zahtjev za izgradnju vlastitog crpilišta i cjevovoda prema vodospremi na Predolcu čime bi se problem vodoopskrbe kvalitetno riješio. Ostaju još i značajna ulaganja u glavne distribucijske cjevovode po gradu od kojih su neki stari preko pola stoljeća pa često pucaju i pojedine dijelove grada ostavljaju bez vode.