vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Glazbari - metkovski ambasadori u Ortoni

Metković, 4.5.2010. - S trodnevnog gostovanja u talijanskoj Ortoni danas se vratila Gradska glazba 'Klement Visković'. Metkovci su Talijanima uzvratili posjet jer je Gradska glazba iz Ortone u Metkoviću gostovala za prošloga Svetog Iliju.
   Talijanski grad Ortona na zapadnoj obali Jadrana za sveca zaštitnika ima svetoga Tomu koji se u Ortoni proslavlja dva puta; kao svjetovni praznik prve nedjelje u svibnju, što je i dan općine Ortona te kao crkveni blagdan 3. srpnja. Uoči Dana općine kroz gradske ulice priređuje se spektakularan mimohod u kojemu sudjeluju različite skupine iz svih mjesta te predstavnici svih javnih služba i vlasti na svim razinama. Metkovska glazba dobila je čast predvoditi tu veliku povorku.
   Istoga dana na večer u Gradskom kazalištu održan je koncert dviju glazba na kojem su naši pod ravnanjem Zvonka Kneževića nastupili kao posljednji te u više od sat muziciranja oduševili publiku. Na koncertu je bio i Fra Petar Milanović, župnik u župi Sv. Lucije u Mundimitru, jednom od triju gradića gdje žive moliški Hrvati. Fra Petar se raspitivao za obveze naše glazbe sljedećega dana i predložio da glazbari u popodnevnim satima posjete Mundimitar i održe kraći koncert za tamošnje stanovništvo. Prijedlog je, naravno, prihvaćen što je svima donijelo još jedno iskustvo.
   U ponedjeljak Metkovci su Ortonezima održali predstavljanje svoga grada na kojem je bio  gradonačelnik Nicola Fratino te gospodarstvenici i predstavnici turističkih agencija. Nakon prezentacije zaključeno je da svakako postoje obostrani interesi za suradnju Metkovića i Ortone. Grad Metković predstavljao je zamjenik gradonačelnika Mato Mustapić koji je Nicoli Fratiniju uručio prigodne darove. Od neizmjerne pomoći našima je bila gospođa Mirjana Volarević, Ortonežanka čiji korijeni su iz Pruda i preko koje je lani uspostavljen kontakt između dviju glazba.
   Više o posjetu Ortoni pripremamo za sljedeći broj Metkovskog vjesnika koji izlazi 14. svibnja, a o dojmovima iz Molisa za broj od  4. lipnja. Do tada donosimo nekoliko fotografija s gostovanja Glazbe u Italiji.