vijesti www.metkovic.hr

 Maraton lađa

Skupština Udruge lađara

Metković, 12.4.2010. - Udruga lađara je u Zgradi političkih stranaka u Metkoviću 10. travnja održala radnu Skupštinu na kojoj je sudjelovalo 18 predstavnika lađarskih udruga iz doline Neretve koji su jednoglasno usvojili izmjene u Pravilniku Maratona.
   Do izmjena i dopuna je došlo nakon što je nekoliko udruga ukazalo na manje nedostatke pa su u novi Pravilnik ugrađene i sankcije za one koji ga ne budu poštivali. Između ostaloga precizno se navodi i tko smije, a tko ne sudjelovati u natjecanju, način prijave ekipa kao i vrijeme za prijavu te plaćanje kotizacije za nastup na Maratonu lađa.
   Nakon usvajanja Pravilnika Maratona, predsjednik Udruge lađara Neretve Marko Marušić prisutne je izvijestio o pripremama za proslavu desetogodišnjice osnutka Udruge koja je službeno registrirana 20. travnja 2000. Kako datum osnivanja pada u radni dan dogovoreno je da se proslava održi u subotu 24. travnjak kada će se u kazališnoj dvorani GKS-a Metković održati Svečana skupština.
   Lađari su pozvani da svojim prisustvom uveličaju događaj tijekom kojega će 25 osoba koje su svojim radom i zalaganjem obilježile proteklih deset godina rada Udruge dobiti priznanja za svoj rad. Također je odlučeno kako će plakete i priznanja biti uručene i lađarskim ekipama koje su sudjelovale na Maratonu deset i više puta, a kojih je 11.
   Na kraju su iznijeta pravila za odabir 40 veslača koji će sudjelovati u projektu Tragom pradjedova  kada će lađari iz Metkovića na Neretvi lađom do Termolija u talijanskoj pokrajini Molisse. Na put će krenuti krajem lipnja.
  Na kraju Skupštine usvojen je prijedlog da Jure Markić iz LU Sv. Jure Desne u Upravnom odboru zamijeni Nedjeljka Jerkovića Žutog koji je dao ostavku iz privatnih razloga.