vijesti www.metkovic.hr

 Tradicija

Kad zvona utihnu

Metković, 3.4.2010. - Kad zvona utihnu Nakon što na Veliki četvrtak na večer utihnu crkvena zvona njih do subote u ponoći, kada se u Metkoviću žudije počni tresti i padati, a zbor zapjeva Gloriju, zamjenjuju drvene naprave koje mi zovemo čevrtaljke ili čevrtalji.
nbsp; nbsp;U vrijeme kada su sat imali samo imućniji crkveno zvono je puku označavalo one najvažnije dijelove dana počevši od poziva na jutarnju misu pa do zdravomarije kojom se označavao kraj dana. Stoga je u narodu i nastao izraz 'Zdravomarija – kući mularija'.
   Tijekom Velikoga trodnevlja zvona bi zašutjela, a njihovu ulogu preuzimala bi skupina mladih koji su svojim drvenim napravama proizvodili rezak zvuk i tako obilježavali podne ili koju drugu uru. Vremenom je taj običaj bio zamro, ali ima već desetak godina da je u Metkoviću oživio zahvaljujući ponajprije Ferdi Jakiću koji svake godine animira sve više mladih koji od crkve Sv. Ilije krenu starim dijelom grada proizvodeći svojim čevrtaljima nadaleko čujnu buku. Ove godine bilo ih je oko 70, puno više nego lani, što se može zahvaliti Bruni Volareviću koji je toj skupini donirao 50 novih čevrtalja pa su se uključili mnogi koji ih nisu imali.

   Sve skupa na kraju završi se u dvorištu obitelji pok. Joška Volarevića uz tradicionalnu metkovsku spizu – pizzu. Šalimo se, ali to je očit dokaz da se mladima nekada treba prilagoditi. Pizzu je uspješno podijelio Liska, nakon Ferde najstariji član skupine.