vijesti www.metkovic.hr

 Tribina

Prevencijom protiv raka dojke

Metković, 26.3.2010. - U Zgradi političkih stranaka sinoć je održana edukativna tribina o prevenciji raka dojke. Tribinu je organizirala Zajednica žena HDZ-a Katarina Zrinska Metković, a predavanje je održala dr. med. Ankica Džono-Boban, koordinatorica za provedbu Nacionalnog programa prevencije raka dojke u našoj županiji.
   Tijekom predavanja dr. Đono-Boban okupljene žene upoznala je s poviješću bolesti o kojoj svjedoči i najstariji liječnički zapis napisan na papirusu 3000 godine pr .Kr., tzv. slučaj 45. U nastavku je bilo riječi o strukturi dojke, o razlozima nastanka bolesti, zastupljenosti, rizičnim čimbenicima, simptomima upozorenja, skrining programima u otkrivanju te različitim metodama liječenja.  
   U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli 2250 žena, a umire 850 žena pa je ta opaka bolest upravo najčešći uzrok smrti žena u našoj zemlji. Tijekom predavanja bilo je riječi i o mamografskim pregledima kao jednoj od najčešćih i najsigurnijih metoda ranog otkrivanja bolesti. Iznijeti su i podatci o dosadašnjem mamografskom skriningu u DNŽ, programu kroz čiji je prvi ciklus od 2006. do 2009. upućeno 19479 poziva ženama rođenima od 1937. do 1958. Prema tim podatcima pozivu se odazvalo 58% žena, a kod 62 je otkriven rak dojke.
   Svrha Nacionalnog programa prevencije raka dojke je otkriti promjene u najranijem stadiju bolesti i smanjiti smrtnost za 20% u slijedećih 10 godina.
   Zajednica žena HDZ-a Katarina Zrinska Metković povodom Dana narcisa u subotu 27. ožujka organizirat će prodaju narcisa ispred trgovačkih centara Mercator i Konzum u vremenu od 9 do 13 sati. Novac prikupljen prodajom donirat će se Hrvatskoj ligi protiv raka.