vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Rekordno na Dubravici

Metković, 19.3.2010. - Nedavno se navršilo dvije godine od početka sanacije gradskog odlagališta otpada na Dubravici te godina od njegova službena otvaranja.

   Recesija se kod nas ne osjeća, bar kada je u pitanju količina otpada koji svakodnevno proizvodimo. Otišli smo do odlagališta koje sa strane djeluje uredno i čisto, no nebrojeno jato galebova što je kružilo nad nama govorilo nam je da idilična slika prestaje s druge strane nasipa kojim je ograđeno samo odlagalište.  Popevši se uz nasip nismo mogli vjerovati koliko se smeća tamo nakupilo u nešto više od godine dana, o čemu svjedoči i ova fotografija iz veljače 2009.

   Iako teški kompaktor neprestano zbija novopristigle nakupine smeća (ili otpada, kao vam to bolje zvuči) čini se da će vrlo skoro trebati započeti s izgradnjom drugoga reda nasipa jer će se postojeći bazen uskoro napuniti do vrha.
   Premda se na odlagalištu više ne iskreće građevinski otpad, bijela tehnika, plastična ambalaža i sl. količine koje svakodnevno gore pristižu uskoro se više neće imati gdje odložiti. Bez obzira na sve što Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grad Metković budu poduzimali u problem se moramo uključiti svi zajedno mijenjajući neke svoje (potrošačke) navike.