vijesti www.metkovic.hr

 Predavanje

Prezentacija YTONGagro programa

Metković, 18.3.2010. -
U Hotelu Narona  jučer je održana prezentacija YTONGagro programa koji je osmislila tvrtka Xella Porobeton HR. Program poljoprivrednicima pruža veliku  pomoć u  povlačenju sredstava iz pretpristupnog fonda EU te im omogućava gradnju gospodarskih objekata prema europskim standardima.
   Na početku prezentacije prisutne je s programom upoznala voditeljica marketinga tvrtke Xella Porobeton HR Snježana Turalija. Budući su u YTONGagro uključeni i stručnjaci iz konzultantske kuće Kaja consulting, korisnici uključivanjem u projekt dobivaju više usluga na jednom mjestu, od konzultacija o IPARD programu, pripreme elaborata za prijavu na natječaj pa do pomoći oko financiranja početka projekta, o čemu su ukratko govorili predstavnici Kaja consultinga, direktor Kristijan Mavrek i Josip Balinger, konzulant za izradu poslovnih planova i investicijskih studija i sl.  
   O uslugama koje nudi YTONG govorio je voditelj projekata u tvrtki Xella Ranko Novak.
   Korisnici IPARD programa mogu biti obiteljska poljoprivredna gospodarstva u sustavu PDV-a te obrti i tvrtke, a sredstva se isplaćuju po završetku projekta ponekad u visini i do 70 posto njegove ukupne vrijednosti. Do tada poljoprivrednike može kreditirati  Hrvatska banka za obnovu i razvoj ili neka od poslovnijih banaka koje imaju zaseban odjel za financiranje IPARD projekata. 
   IPARD je novi pretpristupni program EU za razdoblje 2007. do 2013. kroz koji je domaćim poljoprivrednicima namijenjena potpora od 1,3 milijarde kuna.