vijesti www.metkovic.hr

 Predstavljanje knjige

Žedni krvi gladni izdaje

Metković, 17.3.2010. - Je li zbog naslova, sadržaja ili karizme koja se širi oko autora, promocija knjige Žedni krvi gladni izdaje pukovnika Petra Janjića Tromblona u Galeriju GKS-a Metković privukla je velik broj građana iz cijele doline Neretve.
   Tijekom sinoćnjeg jednosatnog nastupa nabijenoga emocijama, glasom prepunim ponosa, ali i prkosa, Petar Janjić Tromblon govorio je o knjizi, Vukovarskoj bitci te trenutnom stanju u Vukovaru.
   Riječ je o trećem (dopunjenom) izdanju knjige, tiskanom 2004., koje je dobilo novi izgled korica na kojima su Janjićeve slike iz ratnih dana koje su u rujnu 1991. snimili Francuzi Yves Debay i Erich Micheletti iz magazina Raids. U knjizi su detaljno opisane borbe dan za danom, neprijateljski napadi i pokušaji probijanja obrambenih linija grada Vukovara i Borova naselja, bjesomučna granatiranja grada, pakao zadnjih dana prije pada Vukovara kada je i sam autor knjige ranjen, zarobljen i odveden s ostalim suborcima u logor Srijemska Mitrovica.
   Knjigu se moglo kupiti po promotivnoj cijeni od 100 kn, a novac prikupljen od prodaje namijenjen je humanitarnoj akciji Niste sami - mi smo vaša djeca. Riječ je o akciji  koju su pokrenuli Udruga ratnika hrvatskoga obrambenog rata iz Vukovara i šibenska HVIDR-a, a svrha joj je izgradnja novog doma bračnom paru Brnadiću iz Radonića kraj Drniša koji je u Domovinskom ratu izgubio dva sina, a čija je kuća nedavno izgorjela u požaru.

   U ime metkovske Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja u Domovinskom ratu gđa. Tereza Jadreško uručila je pukovniku Janjiću Spomen-knjigu poginulim neretvanskim braniteljima u Domovinskom ratu autora Ivana Jurića.