vijesti www.metkovic.hr

 Vrijeme

Vatroslav umiljat u Metkoviću

Metković, 13.3.2010. - Ciklona Vatroslav na svu sreću u Metkoviću i okolini nije prouzročila veće probleme, osim što je u nepuna dva dana palo 101 l kiše po metru četvornom. Dobro je da je temperatura bila iznad nule jer bi nas, inače, zatrpalo oko metar snijega.
   Velika količina oborina na već vodom zadojenu zemlju stvorila je probleme u dijelovima grada gdje je odvodnja površinskih voda neriješena ili je devastirana raznim građevinskim zahvatima pa su mnogi kanali zatrpani ili su u njih položene cijevi nedovoljna profila.
   Na desnoj strani grada taj problem će ostati sve dok se ne izgradi sustav odvodnje koji će zajedno s najavljenim sustavom obrane od poplava to riješiti.
   Lijeva obala je branjena lateralnim nasipom i sustavom poljskih kanala u koji su uključene tri crpne stanice: Veraja, Hum I i Hum II. Jučer smo se na Repu uvjerili da sve dobro funkcionira jer su tri crpke (najvećeg kapaciteta 2000 l u sekundi) uspješno prebacivale vodu u lateralni kanal u kojem je razina vode bila oko pet metara iznad one u dovodnome kanalu. Lateralni kanal s nasipom značajan je zbog toga što prikuplja vodu svih brdskih izvora pa lijevi dio grada ostaje na suhom, osim u urbaniziranim dijelovima gdje su ljudi poremetili sustav odvodnje. Mora se priznati – dobar posao Hrvatskih voda.