vijesti www.metkovic.hr

 Narona

Preko osamsto posjetitelja u AM 'Narona'

Metković, 29.1.2010. - Iako u Hrvatskoj još neki muzeji primaju posjetitelje u 23 sata za Arheološki muzej 'Narona' u Vidu ovogodišnja Noć muzeja je završena. Izgleda više nego uspješno.
   Već na ulazu u Vid bilo je jasno da će ovogodišnja Noć muzeja nadmašiti prošlogodišnju. Razlog dijelom leži u rukometu jer je te večeri 2009. hrvatska rukometna reprezentacija igrala  polufinalnu utakmicu s Poljacima. Zanimljiva koincidencija jer nas polufinalna utakmica s istim protivnikom očekuje i sutra.
   Od ravnatelja AM 'Narona' Hrvoje Manenice doznali smo da je večeras njegov muzej zabilježio 873 posjetitelja, što znači da je manifestacija uspjela i da Metkovci i Neretvani imaju sluha za kulturnu nadgradnju.
   Mi smo večeras oko 20 sati posjetili muzej u Vidu i prvo što nas je iznenadilo da smo velikom parkiralištu kraj Norina morali potražiti mjesto za parkiranje. Pred Muzejom i oko njega bilo je vrlo živo, a zamjetno je i to da se u posjet Muzeju išlo obiteljski, jer smo sreli puno parova s djecom. Isto tako uočili smo da posjetitelji nisu bili samo Metkovci nego i Neretvani te, prema registracijama automobila, susjedni Hercegovci.
   Iako je najavljena modna revija bila otkazana to se nije osjetilo jer je kroz Muzej protjecala rijeka ljudi, od kojih su neki tamo bili prvi put. Na ulazu su ih čekale domaćice odjevene u replike rimskih kostima, a posjetitelji su mogli degustirati vino pripravljeno prema starorimskoj recepturi, datulje, ali i plodine karakteristične za današnje vidonjsko podneblje.
   Evo što smo mi zabilježili fotoaparatom: