vijesti www.metkovic.hr

 Prirodne nepogode

Teška noć na desnoj obali

Metković, 9.1.2010. - Sinoć smo terenskim automobilom metkovskih vatrogasaca obišli ugrožene predjele na desnoj obali Neretve u Metkoviću. Situacija je dosta gora u odnosu na onu koju smo vidjeli jučer tijekom jutra,  a najteže je u Zagrebačkoj ulici koja je i najgušće naseljena.

   U prizemlja mnogih kuća prodrla je voda, često puta kroz pod pa obrana zatvaranjem ulaza različitim branama nije imala smisla. Tamo smo zatekli i metkovske komunalce kako obilaze ugrožene kuće i stanarima dijele vreće s pijeskom.
   Iako vodostaj Neretve varira na 340 cm najveći problem desne strane grada je rijeka Norin i podzemne vode. Na mostu u Kuli Norinskoj uvjerili smo se da Neretva još uvijek, mada slabije, ulazi u korito Norina pa skupa s vodama Norina plavi nebranjenu desnu stranu Metkovića.
   Prolazeći poplavljenim ulicama vidjeli smo puno građana u čizmama spremnih da jedni drugima pomognu. Sigurni smo da i znaju kako jer se većinom radi o, rekli bismo, veteranima koji su pregrmili već dosta ovakvih poplava.
   Nadamo se da je ovo jedna od posljednih poplava u Metkoviću i da će, nakon više desetljeća čekanja, konačno biti izgrađen obrambeni sustav koji će desnu stranu Metkovića štititi od poplava.
   Prema podacima koje imamo voda preko noći ne bi trebala naročito rasti mada još ne znamo što će donijeti ciklona koja je upravo nad nama. Unatoč prognozama danas nije bilo znatnijih oborina što je zasigurno ublažilo posljedice poplave.
   Lijeva strana grada je u puno boljem položaju, no i tamo ima problema. Jedan od njih je jezero koje se stvorilo oko Srednjoškolske sportske dvorane, a nastalo je izbijanjem vode iz kanalizacijskog sustava, pa su na ulaze u dvoranu postavljene vreće s pijeskom.


   Sreća je da je vrijeme toplo pa ljudima u obrani svojih domova ne smeta hladnoća. Stoga još jednom objavljujemo vezu prema internetskoj stranici na kojoj su fotografije velike poplave Crvene rijeke u SAD-u. Razlika između male siromašne Hrvatske (a to ni po čemu ne bi trebala biti) i moćne Amerike je očita. Pogledajte!